Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Christus, Koning van het heelal jaar B

Een andere Koning!

zondag 21 november 2021

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Pilatus en veel andere mensen snappen er niets van. Zij kunnen niets anders dan denken in politieke termen over een koning. Maar Jezus is een ander soort koning. Hoe anders?
Teken een gewone kroon op een flappenbord en daarnaast een doornenkroon.
Vraag aan de kinderen wat ze allemaal weten over een gewone koning. Kennen ze een koning, wat doet deze koning, zijn alle koningen hetzelfde, doen de koningen tegenwoordig hetzelfde als vroeger? Schrijf alles wat ze noemen onder de gewone kroon.
Ga dan naar de doornenkroon van koning Jezus. Wat deed Hij allemaal? Schrijf dat ook op.
Bekijk dan de twee lijstjes. Er zullen grote verschillen zijn, maar ook overlappingen. Koning Willem Alexander zoekt bijvoorbeeld soms ook de zieken op. Benoem en bespreek het met elkaar. Zouden gewone koningen misschien soms ook iets proberen te leren van koning Jezus?

inri signWijs de kinderen dan op het bordje INRI boven het hoofd van Jezus. Vertel dat Pilatus dat bordje boven het hoofd van Jezus liet spijkeren toen Jezus aan het kruis werd geslagen.
INRI betekent Jezus van Nazareth, Koning van de Joden.
Wat vinden ze van die tekst? Is dat een goede tekst over Jezus? Wat zouden zij graag schrijven over Jezus?
Geef de kinderen een papier en laat ze zelf hun teksten schrijven en versieren. Dat kan van alles worden: Jezus, mijn koning of Jezus is liefde of….
Uiteraard mag het ook met mooie afkortingen.

Het mooist is het als alle kinderen een plankje krijgen en met watervaste stift hun tekst op het plankje kunnen schrijven. Die plankjes hoeven helemaal niet mooi te zijn, Pilatus heeft ook vast niet eerst het plankje geschuurd en gelakt voordat hij het boven Jezus' hoofd spijkerde.

 

Artikelen in dit thema Christus, Koning van het heelal jaar B