Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Kerst vieren met kinderen jaar B

Bouwstenen voor een viering met kinderen

Achtergrond

Hier is informatie te vinden over de context van de lezing of de plaats en tijd in het kerkelijk jaar. Ook kan hier informatie over feesten, personen, gedenkdagen en gebruiken gevonden worden. 

Een familieviering met Kerstmis

Maak van een familieviering een echte viering. Wanneer dit een eucharistieviering is, zijn de mogelijkheden wat beperkt om de viering op kinderen af te stemmen. Een gebedsviering geeft hiervoor meer mogelijkheden.

- Belangrijk is dat iedereen zich in deze viering welkom voelt. 
Nodig bijvoorbeeld via de scholen of de nieuwsbrief van uw parochie alle kinderen uit. U kunt kinderen vragen om verkleed te komen, als engel, als schaap of als herder. Zo kunt u eenvoudig alle kinderen bij de viering betrekken, ook al spelen ze geen actieve rol in een kerstspel. 

kinderkerst jesse

- U kunt een verhaal te vertellen en tegelijk kinderen uitnodigen om een rol op zich te nemen. Met verkleedkleren vertolken zij de personages uit het verhaal. U hoeft dit niet van tevoren met de kinderen in te studeren, want de kinderen hoeven niets te zeggen, en geen toneel te spelen. Daardoor kost de voorbereiding niet zoveel tijd.

- Lees het kerstevangelie uit een echt (grote!) Bijbel. Dit maakt de kinderen duidelijk dat het niet zomaar een verhaaltje is.

- Wanneer er al een preek is in een kinderviering, houdt deze dan vooral kort. Uitleg houdt de aandacht van de kinderen niet vast. Laat het verhaal en de beelden voor zich spreken.

- Maak er vooral een feestje van. Met muziek, veel samen zingen en toneelspel om naar te kijken of aan mee te doen wordt het een feestelijk gebeuren. Probeer de kinderen vooral de vreugde van het Kerstfeest te laten voelen.

- Bid korte voorbeden, die over meer gaan dan de aanwezigen en een fijn feest. Betrek de wereld erbij.

- Geef de kinderen na afloop een klein aandenken mee, bijvoorbeeld een kaarsje of een gedichtje op een mooi kaartje om het Licht van Kerstmis ook thuis weer te beleven.

- Probeer de kinderen voor de zegen heel aandachtig en stil te krijgen. Dan zullen de kinderen, en de volwassenen, het bijzondere van de zegen die zij meekrijgen kunnen ervaren.   

 

Artikelen in dit thema Kerst vieren met kinderen jaar B