Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Tweeëntwintigste zondag door het jaar B

Van buiten en van binnen schoon

zondag 1 september 2024

Bijbel

Hier vind je een navertelling van de evangelielezing van deze zondag.
De andere lezingen uit het Oude en/of Nieuwe Testament worden vermeld.
De verwerkingen zijn gebaseerd op het Evangelie.

Navertelling Marcus 7,1-8+14-15+21-23

De evangelielezing van vandaag is Marcus 7,1-8+14-15+21-23. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Denk goed na!

Het is toch wat met Jezus! Iedereen wilde bij Hem zijn. Mensen gingen naar de plekken waar Hij was. Ze wilden horen wat Hij te vertellen had. Ze namen zelfs zieken mee en vroegen Jezus om genezing. Er werd rond verteld dat je alleen door de kleren van Jezus aan te raken weer gezond kon worden. Jezus leek de aardigste man ter wereld.
Leek… want soms kon Hij ook heel boos worden. Als Hij ergens in geloofde dan was Hij daar niet vanaf te praten. Hij was niet bang om precies te zeggen wat Hij bedoelde en wat zijn Vader in de hemel Hem gezegd had.

Vandaag wordt Jezus weer boos. Hij wordt boos op de mensen die in de tempel werken. De farizeeën en sommige Schriftgeleerden zijn dol op regeltjes. Je mag je brood niet eten met je handen als je ze niet hebt gewassen. Als je naar de markt bent geweest moet je wassen. Je moet bidden, je moet dit… je moet dat… Alles moet gaan zoals het altijd is geweest.

jezus over reinheid2Maar Jezus zegt: “Doe de regels niet omdat ze er altijd al zijn geweest. Maar denk zelf na!
Je moet een regel doen vanuit je hart! Je moet luisteren naar wat Ik zeg en ook naar jezelf luisteren. Doe iets niet alleen maar omdat het een regel is.”
Als je niet nadenkt en je doet niet de goede dingen dan noemt Jezus dat slecht. Dan ben je onrein. Dat wat je onrein maakt, het doen van dingen die andere mensen pijn doen, dat komt uit jezelf en niet van buiten, volgens Jezus.
En dan noemt Jezus een heleboel lelijke dingen die mensen kunnen doen: "Gemene dingen zeggen of iemands vriendinnetje afpakken. Liegen of niet nadenken bij wat je zegt en zo iemand pijn doen. Iemand doodmaken en ga zo maar door.
Je moet nadenken over wat God zou willen dat je zegt. Wat je zegt, moet je met liefde zeggen. En dus moet je er niet zomaar van alles uitflappen. Als je goed nadenkt en met liefde spreekt, dan ben je rein!"

Iedereen die luisterde was helemaal stil geworden van wat Jezus vertelde. Ze moesten daar inderdaad maar eens diep over nadenken. Jezus had het over onreine dingen die mensen wel eens doen. Maar als je iets doet met liefde, en nadacht over wat God zou willen, dan, zijn de dingen die je doet vanzelf goed, en ben je rein.
Dat Jezus zo boos werd, betekende vast dat Hij dit heel belangrijk vond!

Dit is het Woord van God
Kinderen: Wij danken God

Artikelen in dit thema Tweeëntwintigste zondag door het jaar B