Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Tweeëntwintigste zondag door het jaar B

Van buiten en van binnen schoon

zondag 1 september 2024

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Handen wassen

Op de tafel in de kring staat een schaal met een handdoek erbij. En er staat een kaars klaar. Vraag de kinderen plaats te nemen in de kring en laat ze stil worden. Steek de kaars aan en heet iedereen welkom.
Vraag de kinderen wat ze zien staan in het midden van de kring. Vinden ze dat raar, in de kerk? Hoort het bij de coronatijd? Of komt het ze bekend voor uit de kerk?

handen wassen priesterVertel als dat nodig is dat het een gewoonte is in de kerk dat de priester voor het eucharistisch gebed eerst zijn handen wast. Hebben ze dat wel eens gezien?
De misdienaar reikt hem daarvoor een schaal aan en giet uit een kleine karaf wat water over de handen van de priester. Deze kan kan eveneens in het midden gezet worden. Vraag de kinderen straks goed op te letten hoe dat gaat, als ze terug in de kerk zijn.

Kunnen de kinderen bedenken waarom de priester dat zou doen? Zou de priester dan net vieze handen hebben gemaakt? Heeft het wel met schoon zijn te maken? 

Daar gaat de bijbellezing van vandaag ook over. Bid het gebed en vraag de kinderen te luisteren naar het verhaal. 

 

 

 

Artikelen in dit thema Tweeëntwintigste zondag door het jaar B