Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Vijfde zondag van Pasen jaar B

Jezus is de ware wijnstok

zondag 2 mei 2021

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Vraag aan de kinderen wat zij in het verhaal gehoord hebben en schrijf deze woorden op een groot vel papier. Laat de kinderen vertellen wat zij zelf van het verhaal begrepen hebben en vraag of zij kunnen uitleggen waarom de leerlingen vergeleken werden met vruchten.

druivenrankLeg daarna, als dat nodig is, uit dat Jezus dit verhaal aan zijn leerlingen vertelt omdat Hij duidelijk wil maken op welke manier zijn leerlingen altijd leerlingen van Jezus kunnen blijven. Het is belangrijk om met elkaar verbonden te blijven.
Hij gebruikt daar het beeld bij van een wijnstok met ranken en vruchten. Sta nog even stil bij de verbinding van de druiventrossen met de ranken en de stam.

Praat daarna met de kinderen verder over de vraag: ‘Hoe kunnen wij samen de wereld mooier maken. De kinderen hebben net gehoord dat ze dat niet alleen hoeven te doen, maar dat het goed gaat in verbinding met Jezus.
Teken hiervoor samen op een groot vel papier een tros druiven en schrijf alle woorden en suggesties die de kinderen opnoemen in deze druiven. Als alternatief is een kleurplaat van een druiventros (te vinden bij de Extra's) ook te gebruiken.

Deel en eet tot slot met elkaar de druiven, als teken van verbondenheid met elkaar en met God.

Artikelen in dit thema Vijfde zondag van Pasen jaar B