Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Zesde zondag door het jaar B

Een geheime genezing

zondag 11 februari 2024

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Bespreek met de kinderen het verhaal aan de hand van een voorbeeld.
geheim doorvertellenEerst vraagt u of de kinderen wel eens gehoord hebben van een leugentje om bestwil? Soms lieg je dan echt, maar soms kan verzwijgen ook al voelen als liegen.

Bij oudere kinderen is Sinterklaas een mooi voorbeeld. Je moet het geheim houden, want anders verpest je het voor andere kinderen.
Bij jongere kinderen kunt u het hier onder gegeven voorbeeld aanhouden.
Je wil eigenlijk heel graag vertellen aan je zusje of broertje wat ze krijgen voor hun verjaardag maar dat mag niet. Want dan is het geen verrassing meer, en dan is de lol eraf.
Zijn er kinderen die wel eens hun mond voorbij gepraat hebben?

Ga dan terug naar het verhaal van de man die genezen werd door Jezus. Deze man wou zo graag dat iedereen wist wat er met hem gebeurd was en hoe geweldig Jezus was. Hij vertelde het overal. Hij verklapte eigenlijk het geheim. Terwijl Jezus hem nog zo gevraagd had om dat niet te doen. 
Want Jezus wilde helemaal niet dat iedereen hoorde wat Hij had gedaan. Jezus wilde dat de mensen zouden luisteren naar wat Hij te zeggen had. Niet dat ze alleen maar naar de wonderen keken.

Het is een beetje als het geheim van het cadeautje. Als je het vertelt, dan is je zusje of broertje wel echt blij. Maar het verpest de verrassing wanneer ze het cadeautje echt mag open maken. Dan is het minder leuk.
Zo is het ook met Jezus: de verhalen over de wonderen zijn heel mooi. Het is prachtig wat er daar gebeurt. Maar het gaat uiteindelijk om de geweldige boodschap die Jezus wil brengen. Dat God van alle mensen houdt en naar ons omziet. En dat God hoopt dat de mensen goed leven en mee willen doen met zijn Goede Nieuws. Jezus hoopt dat de mensen Hem zullen volgen, niet omdat Hij wonderen doet, maar omdat ze bij God willen horen.

Kom nog even terug op de opening. U had een geheim dat u niet door wilde vertellen. Maar natuurlijk was dat geen echt geheim. Nu mag iedereen weten van Jezus en hoe Hij probeert om de mensen bij God te brengen. 

 

Artikelen in dit thema Zesde zondag door het jaar B