Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Zeventiende zondag door het jaar B

Delen om genoeg te hebben

zondag 28 juli 2024

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

U pakt de zak met broodjes en snoepvissen weer af van het kind aan wie u de zak aan het begin van de kinderwoorddienst gegeven heeft. Hierbij zegt u dat zij of hij zijn maaltijd aan u moet geven. U legt de zak op tafel neer.
Na het geprek met de kinderen deelt u de broodjes en de snoepvissen uit.

Vraag dan aan het kind dat zijn maaltijd moest weggeven wat dit voor hem betekende. Hoe voelde dit? Bespreek ook met de kinderen wat zij ervan vonden. Vraag dan ook, of zij zich kunnen voorstellen dat zij het jongetje in het verhaal zouden zijn. Zou het jongetje graag zijn broden en vissen afgestaan hebben. En waarom dan wel of niet?

Bespreek daarna met de kinderen welk beeld of welk gevoel uit dit verhaal hen is bijgebleven. Wat vonden zij bijzonder aan het verhaal? Ze kennen het verhaal misschien al wel, want het staat meerdere keren in de Bijbel, maar nu ze er zo over nadenken, uit het oogpunt van het jongetje, wat vinden ze er dan van?

delenIn dit bijbelverhaal worden de broden en de vissen van het jongetje afgenomen. Kennen kinderen deze ervaring dat er iets van hen afgenomen werd, dat zij moesten delen terwijl zij dachten dat iets van hen was?
Misschien hebben zij zelf wel eens meegemaakt dat zij zelf of iemand anders uit de klas zijn brood vergeten was. Hebben zij dan ook gedeeld? Lukte het om iedereen genoeg te laten hebben? Misschien hebben zij hier zelfs ook ervaren dat wanneer iedereen wat geeft, het kind dat zijn brood niet bij zich had, eigenlijk weer te veel heeft.

Geef de kinderen een leeg luciferdoosje en papiertjes en een pen.
Laat de kinderen opschrijven wat zij willen delen met anderen de komende week. Deze papiertjes kunnen ze opvouwen of oprollen en in het luciferdoosje stoppen.
Het kan gaan om delen van spullen, maar ook om het delen van gedachten en idee├źn.
De luciferdoosjes kunnen ze bij terugkomst in de kerk geven aan iemand die ze graag iets willen geven. Op deze werelddag voor de grootouders en senioren is het mooi om speciaal voor hen iets te maken. Of denk ook eens aan de pasto(o)r! Hij is geen grootouder, maar misschien wel senior?

 

 

Artikelen in dit thema Zeventiende zondag door het jaar B