Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Kerstmis jaar C 2021

Binnenstebuiten

Welkom op Kinderwoorddienst! Deze site wil u van dienst zijn met voor elke zondag verschillende onderdelen om een kinderwoorddienst mee op te bouwen.
Klik op de rubriek-knoppen of op de tegels onder de inleiding om de uitwerkingen te zien. Veel plezier!

'Binnenstebuiten'

We beginnen iedere kinderwoorddienst met de ‘buitenkant’, met kleding. Kleding zegt iets over jou, het laat iets zien van wie jij bent en hoe je gezien wilt worden. Maar het gaat in ons christen zijn, mens zijn, niet om de buitenkant. Het gaat om onze binnenkant. Niet de uiterlijke verbeelding van macht en heerlijkheid is van belang, maar onze daden van barmhartigheid, liefde en geloof. Dat is in deze adventsperiode de boodschap van zowel Jezus als Johannes.

De buitenkant kan tegelijk wel een signaal geven over de binnenkant. Iedere kinderwoorddienst gaan we daarom op zoek wat de buitenkant wel en niet zegt over de binnenkant. 

kerst baby kleurIn de evangelie lezing van kerstmorgen wordt de verwachting van de geboorte van de Messias werkelijkheid. De vreugdebode in de eerste lezing van Jesaja meldt het goede nieuws al ver voor de geboorte plaatsvindt. En in eerdere verzen wordt schrijft Jesaja al dat het Licht het donker zal overwinnen en dat het volk het Licht zal aanschouwen (Jesaja 9: 1-6). Over dit Licht schrijft Johannes in de evangelielezing van deze kerstmorgen. Het Licht dat zijn start heeft in een baby en zal uitgroeien tot een volwassen man die licht, vreugde en vrede zal verkondigen en brengen in Gods naam. Daarmee komt God op aarde.

Als kledingstuk worden er babykleertjes gepresenteerd. Maar het Christus kind had geen kleertjes maar lag in doeken. Daarom ook wat hydrofiele luiers of doeken op deze kerstmorgen. Op de poster van deze zondag zien we baby Jezus.