Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Kerstmis jaar C 2021

Binnenstebuiten

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Inmiddels weten de kinderen dat het in dit project van de afgelopen weken is gegaan over de buitenkant en de binnenkant van mensen. Bij Jezus is er een groot verschil. Hij komt als heel klein en kwetsbaar, maar eigenlijk is Hij juist heel groots. Hij is de zoon van God. Hij brengt het Licht en verandert daarmee de wereld. Hierover gaat het gesprek met de kinderen.

Vraag de kinderen waarom zij denken dat God Jezus als heel klein baby’tje bij de mensen heeft laten komen? Hij had Jezus misschien ook op een wolk naar beneden kunnen laten komen, net zoals Jezus weer terug ging naar zijn Vader met Hemelvaart. In de evangelielezing van vandaag staat immers dat Jezus al bij God was toen God de wereld maakte.
Filosofeer met de kinderen hierover. (Let wel, er is geen goed en fout, laat de kinderen vrij associëren).

In de evangelielezing wordt verteld dat Jezus vele namen heeft.

namenvanjezus

Vraag de kinderen of ze er een paar weten?
Vertel dat mensen die de Bijbel heel goed kennen wel 700 honderd namen voor Jezus gevonden hebben (Zie hiervoor ook Achtergrond).
In de evangelielezing van vandaag is de naam van Jezus 'Licht'.
Wat vinden de kinderen van deze naam voor Jezus?
Zegt dit iets over de buitenkant of de binnenkant van Jezus?

Lees het laatste stukje van de evangelielezing nog een keer voor. Vraag de kinderen hun ogen dicht te doen zodat ze in het donker kunnen luisteren naar het Licht. Vertel heel rustig zodat er tijd is voor de kinderen om beelden te vormen in hun hoofd terwijl ze luisteren.

“Toen kwam Jezus naar deze wereld. Het Licht kwam ineens heel dichtbij. Hij werd mens. Niet iedereen in de wereld was daar blij mee. Sommigen hielden van het donker. Maar de mensen die wel blij waren met het Licht, zagen alles beter door het Licht. Ook God zagen ze beter door het Licht. Zo werden ze kinderen van God en leefden ze in Gods Nieuwe Wereld.
Johannes vertelde over het Licht, aan de mensen toen. Om ze te helpen gelukkig te worden. Hij heeft goed begrepen hoe belangrijk Jezus is. Hij weet dat het Licht ons helpt en gelukkig maakt. Zie jij het ook?"

Vraag de kinderen hun ogen te openen.

Kies dan voor één van de verwerkingen bij Extra’s

 

Artikelen in dit thema Kerstmis jaar C 2021