Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Sacramentsdag jaar C

Er is altijd genoeg om te delen

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Na het lezen van het bijbelverhaal gaan de kinderen ook delen. In het midden van de kring of op tafel staat de schaal met broden en vissen. Laat de kinderen een voor een elkaar een vis of een broodje geven. Vertel ze van te voren dat ze elkaar bij het geven ook aan moeten kijken. 

Praat daarna met de kinderen over dit delen. Door elkaar aan te kijken zie je met wie je deelt. Dan ben je pas echt aan het delen. Probeer met de kinderen te praten over wat het betekent dat iedereen mee mag delen. Misschien kennen ze situaties of mensen die niet mee mogen delen?

Ga even terug naar het verhaal: Jezus nam de vijf broden en twee vissen, zegende ze, en brak ze en liet ze aan de menigte uitdelen. En het was genoeg voor de grote groep mensen.
Dit is een prachtig voorbeeld van hoe Jezus uitdeelt om ervoor zorgen dat iedereen genoeg heeft.
Jezus geeft zichzelf helemaal. Hij is helemaal gericht op waar Hij mee bezig is. Hij is met zijn aandacht bij zijn leerlingen en de vele andere mensen wanneer ze samen eten van het brood en de vissen.

wonderbare spijziging

Denk met de kinderen na over wat Jezus zou willen uitleggen aan zijn leerlingen, maar ook aan alle mensen die daar waren?
Iedereen heeft genoeg. Maar het gaat er om dat ook iedereen die aanschuift welkom is, precies zoals hij of zij is.
Vertel de kinderen dat Jezus wilde dat iedereen zich welkom voelde, en dat de mensen begrepen dat ze bij elkaar hoorden. Elk mens is anders, je hebt allemaal wensen en dromen, maar ook dingen waar je bang voor bent, of die je niet goed kunt. Jezus laat zien dat dat niet uit maakt. Elke mens telt mee, en is het waard om wat je hebt mee te delen.

Vraag de kinderen of ze weten waarom Jezus de mensen in groepen liet gaan zitten. Help ze op weg door te vragen of ze alle kinderen op school kennen. En in de klas? Een kleine groep kun je leren kennen. Daar kun je mee in gesprek gaan, zo zie je echt wie de anderen zijn. Jezus wil als een goede gastheer dat de mensen voelen dat ze bij elkaar horen, en elkaar ontmoeten. Dan is delen meer dan brood of vissen delen, je deelt ook aandacht. 

Kom tot slot nog even terug op het delen van de broden en de vissen met de groep. Weten ze nog aan wie ze hun vis of brood gegeven hebben, en van wie ze zelf iets ontvangen hebben? Wat was leuker, geven of ontvangen? Of misschien maakt het wel helemaal niet uit?

 

Artikelen in dit thema Sacramentsdag jaar C