Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Veertiende zondag door het jaar C

Vol vertrouwen op pad!

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Ga met elkaar om de rugzak zitten of zet de rugzak op tafel.

De vakantie komt in zicht. Sommige kinderen gaan weg, en zullen vast al nagedacht hebben over wat er echt mee moet.
Stel de vraag: Als je op vakantie gaat of je gaat ergens logeren, wat zou je dan het allerliefste mee willen nemen. Ga de kring rond en laat elk kind één voorwerp noemen dat hij of zij heel graag mee zou nemen. Vraag ook om te vertellen waarom juist dit voorwerp.

Maak van hieruit de overgang naar het thema ‘vertrouwen’.
Jezus stuurde zijn leerlingen op pad. “Ga de mensen vertellen over het Koninkrijk van mijn Vader, van God, zei Hij, en maak de zieken gezond”. En Hij zei hen dat ze konden vertrouwen op God, zijn Vader. Om te leren wat Jezus daarmee bedoelde, wilde Hij dat ze geen 'dingen' meenamen. Maar bedoelde Hij dat ze met een lege rugzak op pad moesten gaan? Of was de rugzak met iets anders gevuld? Geen spullen maar andere zaken. Wat zou dat dan kunnen zijn?

Help de kinderen op weg, maar laat ze zoveel mogelijk zelf bedenken wat zij in hun rugzak zouden willen stoppen, maar alleen dingen die geen voorwerpen zijn. (Denk aan vriendschap, liefde, durf, humor, eerlijkheid, vrolijkheid, gezelligheid etc.) Om hen op weg te helpen, kan eventueel de slottekst ‘bagage voor je levensweg’ gebruikt worden die u vindt bij Extra's.
U kunt de kinderen ook papiertjes (of post-it memoblaadjes) geven, waarop ze woorden die ze bedenken kunnen schrijven. Laat dan elk kind zijn of haar papiertje(s) aan de rugzak spelden of plakken, nadat u er met elkaar over heeft gepraat.
Ga met elkaar in gesprek over de woorden die zij hebben opgeschreven. Waarom zijn hun woorden belangrijk. Komt het woord vertrouwen ook voor? Waarom is het belangrijk om ook vertrouwen in je rugzak te hebben?

Wanneer u de tekst nog niet heeft gebruikt, sluit dan of met de tekst 'Bagage voor je levensweg'.

Neem na afloop van de kinderwoorddienst de rugzak met de briefjes mee terug de kerk in. 

 

Artikelen in dit thema Veertiende zondag door het jaar C