Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Derde zondag door het jaar A

Gezocht: vissers van mensen!

zondag 22 januari 2023

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

In het Evangelie van vandaag, vraagt Jezus een aantal vissers die Hij ziet om hem te komen helpen ‘mensen te gaan vissen’.
Hij bedoelde dat Hij op zoek wil gaan naar mensen die samen met Hem willen bouwen aan een goede mooie wereld. Die goede mooie wereld noemt Jezus het Koninkrijk van God of het Koninkrijk van de Hemel. Hij wil er aan iedereen over vertellen, en Hij kan dat niet alleen! Daarom vraagt hij de vissers Simon, Andreas, Jacobus en Johannes Hem te komen helpen. En deze vissers gooien hun netten neer en besluiten om voortaan ‘mensen’ te gaan vissen in plaats van vissen.

Vraag aan de kinderen wat zij daarvan vinden? Zouden zij meteen luisteren als Jezus hen riep? Hoe moeilijk is het om te stoppen met iets waar je mee bezig bent en wat anders te gaan doen als iemand dat van je vraagt?
Om dichter bij de kinderen te brengen hoe bijzonder het is dat de vissers dit zomaar doen, kunt u voorbeelden geven uit het eigen leven van de kinderen: ‘Je bent net lekker aan het spelen en dan roept je moeder dat je moet stoppen, want jullie moeten op visite naar een tante’. Stoppen ze dan onmiddellijk? Wat voor een gevoel geeft hen dat?

jezus roeptJezus wil het Koninkrijk van de Hemel voor alle mensen. Is het heel gek dat Jezus hulp vraagt bij deze klus? Hoeveel werk zou het zijn om een goede wereld te krijgen?
Hoe pakken de kinderen het eigenlijk aan als ze iets voor elkaar willen krijgen en ze hebben daarbij hulp van anderen nodig? Roepen ze dan ook gewoon: ‘Wil jij mij komen helpen?’
Als bedrijven mensen zoeken omdat ze werk te doen hebben, plaatsen ze een advertentie. (Neem een paar advertenties mee om te laten zien)

Als Jezus nu in onze tijd had geleefd, zou Hij misschien wel een advertentie hebben gemaakt: ‘Gezocht: vissers van mensen!’.
Praat met de kinderen over wat je allemaal zou moeten kunnen om een goede ‘visser van mensen’ te worden?
Schrijf op een papier (bijvoorbeeld flap-over), wat de kinderen vinden dat een goede ‘visser van mensen’ moet kunnen.

Laat de kinderen dan samen hiervan een advertentie maken.
De grotere kinderen kunnen schrijven, de kleinere kinderen kunnen plaatjes uit tijdschriften zoeken bij de advertentie, of u zorgt dat u de tekeningen hebt geprint van vissers die zij kunnen kleuren (zie bij de Extra’s).
Probeer de kinderen te laten samenwerken (dat is immers wat Jezus ook vraagt van zijn leerlingen).

Artikelen in dit thema Derde zondag door het jaar A