Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Doop van de Heer jaar A

Jezus wordt gedoopt

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Schoon van buiten en van binnen?

Op de tafel ligt een wit kleed. Er staat een mooie schaal met een kan water erbij met een stukje zeep en een handdoek. Er ligt een kinderbijbel open bij een afbeelding van de doop van Jezus in de Jordaan.

lampetstelAls de kinderen allemaal rond de tafel zitten, vraagt u of iemand zijn handen wil wassen. Waarschijnlijk verklaren alle kinderen dat ze zich eerder al gewassen hebben en dat ze niet vies zijn. Dan pakt iemand van de leiding de schaal met water en verklaart dat haar/zijn handen toch niet helemaal schoon zijn. Ze zijn niet erg vies, maar je hebt toch aan het bemodderde portier van je auto gezeten, aan een deurklink waar iedereen aan zit etc. Overdrijf het niet, de kinderen hoeven geen smetvrees aangepraat te krijgen, maar laat zo wel horen, dat helemaal schoon eigenlijk niet kan. Was de handen en verklaar ze schoon.
Begin vervolgens een gesprekje over het vuil dat van buiten zit en dat je gewoon af kunt wassen en de dingen die je van binnen minder mooi maken. Probeer samen met de kinderen een paar dingen te bedenken, die je eigenlijk graag zou willen wegpoetsen, maar die je niet kan wegpoetsen. Denk aan boosheid, ruzie, wrok, jaloezie.

Bid dan het gebed en vertel het verhaal van deze zondag.

Artikelen in dit thema Doop van de Heer jaar A