Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Gedaanteverandering van de Heer jaar A

 Uitstraling

Welkom op de website Kinderwoorddienst! Deze site wil u van dienst zijn met voor elke zondag verschillende onderdelen om een kinderwoorddienst mee op te bouwen.
Klik op de rubriek-knoppen of op de tegels onder de inleiding om de uitwerkingen te zien. Veel plezier!

tabor

Op 6 augustus viert de kerk jaarlijks de ‘transfiguratie’, de gedaanteverandering van Jezus op de berg. Dat is hoogstwaarschijnlijk de berg Tabor. Drie leerlingen gaan met Jezus de berg op en maken iets héél bijzonders mee, om nooit meer te vergeten. Vanaf dat moment zien ze Jezus met andere ogen, in een ander licht. Hij heeft een bijzondere uitstraling gekregen.

Met de kinderen denken we na over wat zij zelf uitstralen: blijdschap, boosheid, nieuwsgierigheid of … 

Bijgaande afbeelding is te vinden op het St. Pietersplein, wachtend voor de securityscan, alvorens je de St. Pieter in mag. Te zien zijn Jezus, Mozes en Elia en drie van Jezus' leerlingen.

Wie is Jezus? Hoe zou Hij eruit zien? Heb jij daar een idee van? Iemand met een baard? Wat straalt Hij uit met zijn ogen? Hoe zou je in een paar woorden kunnen zeggen wie Jezus is?

De lezingen van deze zondag zijn:

Evangelielezing: Mattheüs 17,1-9 Eerste lezing OT: Daniël 7,9-10.13-14 Tweede lezing NT:
2 Petrus 1,16-19

Als Jezus wilde bidden, trok Hij zich even terug om alleen te zijn. Soms ging Hij de berg op om dichter bij God te komen. Laat de kinderen hun ogen sluiten en in gedachten een berg opgaan, tot ze een mooi stil plekje hebben gevonden. 

U kunt met de kinderen praten over alles wat Jezus uitstraalt: vriendelijkheid, aandacht en liefde, rust, troost en hartelijkheid. Maar misschien zien ze ook hoe fel Jezus kan zijn, hoe gedreven. Misschien kunnen kinderen wel onder woorden brengen, hoe Jezus iets uitstraalt van God.

Vraag aan de kinderen waarom ze de kleren dragen die ze aan hebben; waarom ze die broek of die jurk hebben uitgezocht. Of waarom er een smiley op hun shirt staat. Vertel ze dat ze met hun kleding, hoe ze hun haar knippen en hoe ze kijken, al heel veel kunnen uitstralen.

Bouw met de kinderen (in groepjes) een berg. Wie is er wel eens boven op een berg geweest? Wandelend of met een auto? Praat ondertussen over ervaringen met bergen.

Een kleurplaat achter de hand hebben is altijd slim. Misschien bent u al eerder klaar of loopt het gesprek niet zo vlot. Probeer het dan nog eens als de kinderen ontspannen zitten te kleuren. Doe zelf ook mee en vertel waarom u allemaal lichte kleuren kiest of ….

Om de kinderwoorddienst te beginnen kunt u een paar afbeeldingen van Jezus aan de kinderen laten zien. Er zijn heel veel verschillende afbeeldingen te vinden. Hierbij een paar voorbeelden.

Roderick Vonhögen maakte een filmpje met LEGO poppetjes van het verhaal van de gedaanteverandering.

Een lege stoel aan tafel is in de joodse traditie gebruikelijk. De stoel staat klaar, mocht onverwacht de profeet Elia terugkeren op aarde en hier bij ons aankloppen.