Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Gedaanteverandering van de Heer jaar A

 Uitstraling

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Ieder een eigen fantasie

jezus 5Print de plaatjes die u bij 'Extra's' vindt. Vraag aan de kinderen een afbeelding van Jezus uit te zoeken en erbij te schrijven in een paar woorden, wie Jezus voor hen is.

Als de kinderen klaar zijn met schrijven, vraag ze dan hun blad om te draaien. Stel ze daarna de volgende vragen. - Heb je opgeschreven dat Jezus de zoon van God is? - Heb je opgeschreven dat Jezus de verlosser is? - Heb je opgeschreven dat Jezus God is?

Godsbeelden kunnen heel erg verschillen per persoon. Dit verhaal op de berg is een van de weinige verhalen waar iets opdoemt van het mysterie van God en Jezus. We moeten voorzichtig zijn met cliché-afbeeldingen van Jezus. Ongemerkt blijven ze hangen. Zoek liever naar afbeeldingen waar nog wat te raden is. Sommige tekenaars in kinderbijbels beseffen dat ze Jezus (en God al helemaal) niet al te specifiek moeten afbeelden. Op jonge leeftijd al leren nadenken over God en Jezus, gebaseerd op bijbelverhalen, helpt tegen verkeerde beeldvorming. Iedereen mag zijn eigen beeld van Jezus vormen.

Jezus staat boven op de berg Tabor. Vroeger dachten mensen dat je boven op een berg dichter bij God was, als woonde God ‘in de hoogte’. Jezus is op de hoogte van God en straalt in dit verhaal letterlijk. Zijn gezicht en zijn kleren. Hij staat in het licht, in ‘de glorie’ van God en straalt uit, dat hij de zoon van God is. Hij is gekomen om ons te verlossen. Wij kunnen op hem vertrouwen.

jezus 6U kunt met de kinderen praten over alles wat Jezus uitstraalt. Zijn vriendelijkheid, aandacht en liefde, zijn rust, troost en hartelijkheid. Maar misschien zien ze ook hoe fel Jezus kan zijn, hoe gedreven. Misschien kunnen kinderen wel onder woorden brengen, hoe Jezus iets uitstraalt van God.

U kunt ook aan de kinderen vragen wat ze zelf willen uitstralen? Ga daarna verder met de opdracht bij Extra's: 'Wat straal ik uit?'

Artikelen in dit thema Gedaanteverandering van de Heer jaar A