Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Opdracht van de Heer, Maria Lichtmis jaar A

Zegen!

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Maria en Jozef moesten naar de tempel toen hun kindje Jezus veertig dagen oud was. Weten de kinderen wat een tempel is? Vertel dat een tempel een soort kerk is. In Jezus tijd ging elke moeder met een kind van veertig dagen naar de kerk. Misschien doet het de kinderen ergens aan denken? (aan de doop bijvoorbeeld)
Praat even over hun gevoelens bij het kerkgebouw waar ze nu in zijn. Hoe vinden ze het gebouw? Van buiten, van binnen? Voelen zij zich ‘thuis’ in de kerk? 
In het verhaal hoorden wij van twee mensen die vaak in de tempel kwamen om te bidden, Simeon en Hanna. Zij voelen zich er heel erg thuis. Ze zijn al oud, een soort opa en oma. Met Kerstmis hoorden wij al van de blijdschap van de herders, de engelen en de drie koningen. Diezelfde vreugde voelen deze Simeon en Hanna. Zij voelen, ja, zij weten, dat Jezus heel bijzonder is. Hoe zouden zij dat kunnen weten? (God fluisterde het hen in; zij waren profeten, die horen soms dingen van God) Misschien weten de kinderen ook zomaar opeens wat ze moeten doen; dat kan het zijn dat God een beetje geholpen heeft. Zo was het met Simeon en Hanna ook. Zij wisten dat Jezus bijzonder was. 

Toen Jezus net geboren was werd gezegd dat Jezus een Licht voor de wereld was. Simeon en Hanna zagen ook dat Jezus Licht en Liefde naar de wereld komt brengen. Als je naar buiten kijkt kun je dat ook al een beetje zien: de dagen worden al weer langer, er komt steeds meer licht. Naar dat licht dat Jezus kwam brengen is het feest van Maria Lichtmis genoemd. Het is dus niet alleen een feest voor Maria, maar juist ook voor Jezus: Hij is het Licht. Maria Lichtmis is een dag waarop veel kaarsjes aangestoken worden, zoals er ook hier nu extra kaarsjes branden rond Maria.

handopleggingWe gaan nog even terug naar Simeon. Wat deed hij? (Hij zegende het kindje Jezus) Weten de kinderen wat zegenen is? Dat is als je iets aardigs zegt, bijvoorbeeld: het ga je goed. Of als je een wens voor iemand uitspreekt, bijvoorbeeld: ik hoop dat je heel gelukkig mag worden. Of wanneer je iemand een compliment geeft, bijvoorbeeld: ik vind het bijzonder dat jij zo goed tekenen kunt.
Wat gebeurt er als iemand een zegenwens voor je uitspreekt? (Daar word je blijer, gelukkiger, sterker van.)

Maak het dan stil in de kring. De kinderen zijn allemaal even Simeon. Hij is in ons midden en we vragen hem ons te zegenen, zoals hij het kindje Jezus gezegend heeft. Een voor een zijn we Simeon en elk kind spreekt een zegen uit over het kind rechts naast hem/haar door iets aardigs tegen of over hem of haar te zeggen. Een wens: Wees gelukkig, gezond etc. Of beter nog: Jan is heel aardig, behulpzaam, vriendelijk, vrolijk, sportief, eerlijk, rechtvaardig. Zonodig even doorvragen naar situatie of voorbeelden. Zo maakt u een rondje. Benadruk dat we elkaar zo zegenen!

Als het past in de groep, kunt u ook beginnen door zelf staande een hand op het hoofd of de schouder van een kind te leggen en het zo de zegen te geven. Zo wordt nog meer duidelijk dat het om een plechtig en belangrijk moment gaat. 

Kijk voor een voorbeeld bij de Extra's.

 

 

 

 

 

 

Artikelen in dit thema Opdracht van de Heer, Maria Lichtmis jaar A