Volg ons op facebook
Opdracht van de Heer, Maria Lichtmis jaar A
Zegen!
Maria Lichtmis
Maria Lichtmis is een feest dat niet vaak meer gevierd wordt.
Toch zitten er veel elementen in waaraan met kinderen gewerkt kan worden.
- Simeon en Hanna die als oude mensen ontroerd raken bij het zien van het kindje Jezus.
- Traditioneel worden er kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam Lichtmis. De processie staat symbool voor de intrede van Christus in de tempel van Jeruzalem, als het 'Licht dat voor alle volkeren straalt'. Vanaf de 10de/11de eeuw wijdde men met Maria-Lichtmis kaarsen. Gelovigen kregen sommige kaarsen mee naar huis om hen te behoeden voor onheil. Vandaar ook de naam Lichtmis. Het Franse ‘Fête de la Chandeleur’ en het Engelse 'Candlemas Day' verwijzen naar kaarsen.
- Maria Lichtmis valt precies in het midden van de winter.
De lente is niet zichtbaar, maar de belofte van de lente is er:
de dagen worden langer en de duiven koeren naar elkaar.
Hierbij sluit het Vrije Schoollied (zie de Extra's) en de onderstaande tekst aan.
Als gezegd wordt Maria Lichtmis nog gevierd op de Vrije Scholen.
Op antroposofiekind.nl/blogsmaria-lichtmis is de volgende tekst te vinden:
“Veertig dagen voor Kerstmis begint de lichtjestijd met het eerste lichtfeest: Sint Maarten.
We brengen dan een lichtje naar binnen om onze huizen te verlichten in de komende donkere tijd. Veertig dagen na Kerstmis sluiten we de lichtjestijd af met het laatste lichtfeest: Maria Lichtmis. We brengen dan het licht naar buiten, opdat de aarde wakker wordt en haar kiemkracht gaat tonen.
Maria Lichtmis is het feest van Moeder Aarde, van oorsprong een vruchtbaarheidsritueel werd zij door de katholieke kerk een feest ter ere van Maria. Meegebrachte kaarsen worden gewijd en ter ere van Maria aangestoken. De mis vindt plaats bij dit kaarslicht, vandaar het woord licht-mis. Maria en Moeder Aarde gaan samen in dit feest van licht, vruchtbaarheid, verzorging en kiemkracht.
Herkenbaar is waarschijnlijk het gevoel om na de Kerst, en vooral na Oud & Nieuw, de ramen open te gooien, alle kerstspullen op te ruimen, schoon te maken, op te ruimen en fris te beginnen met het nieuwe jaar.Toch kan het goed zijn om de lichtjestijd nog even te rekken. De wintertijd is een tijd van stilte, van rijping. Het is de tijd waarin we kracht verzamelen om in de lente weer tot bloei te kunnen komen.
Het laatste lichtfeest kan op vele manieren worden gevierd, van heel klein tot heel groot. Een bekend ritueel bij het vieren van Maria Lichtmis is het omsmelten van de kaarsstompjes die we in de afgelopen lichtjestijd verzamelden. Deze kaarsenrestjes hebben we niet meer nodig nu het weer lichter wordt, en we smelten ze om tot drijfkaarsjes, of walnootbootjes, of kaarsjes die we buiten in de grond laten stollen opdat ze de wortelkindertjes wakker maken. Allemaal kleine manieren om stil te staan bij dit oh zo belangrijke jaarfeest.”
Pannenkoeken
Het is, vooral in Noord Europa, gebruikelijk om met Maria Lichtmis pannenkoeken te eten. Dat wordt op twee manieren verklaard. 2 februari was vroeger één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen – de andere dag was 11 november (Sint-Maarten). Dat werd ’s avonds gevierd met een soort haardkoeken, die later evolueerden naar pannenkoeken. De vorm en kleur van de pannenkoeken worden ook gezien als een verwijzing naar de zon en het licht. De traditie zegt dat wie met Lichtmis pannenkoeken eet een voorspoedig jaar zal hebben. Vandaar ook het gezegde: 'Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm.'
Blasiuszegen.
Direct na Maria Lichtmis, op 3 februari, is er nog een feestdag die met de kaarsen herdacht wordt. Traditiegetrouw kan men dan naar voren komen om de Blasiuszegen te ontvangen. Deze zegen is ter voorkoming van keelaandoeningen en andere kwalen.
De pastor houdt daarbij twee op Maria Lichtmis gewijde kaarsen in Andreaskruisvorm onder de kin van de gelovige.
Hij bidt dan:
'Moge God u op voorspraak van de Heilige Blasius bevrijden van keelziekten en andere kwalen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest.'
De Blasiuszegen is vernoemd naar de heilige Blasius. Historisch is er nagenoeg niets over hem bekend, behalve dat hij in de 4e eeuw geleefd moet hebben. Volgens diverse legenden was hij een arts die tot bisschop van de Armeense stad Sebaste werd gekozen. Omdat hij getuigde van zijn geloof in Christus zou hij na een gruwelijke marteling zijn onthoofd. Zijn verering, is pas in de Middeleeuwen door de kruisvaarders vanuit het Oosten naar West-Europa overgebracht. Het meest bekend is het verhaal waarin Blasius kort voor zijn marteldood een jongetje genas dat door een visgraat in zijn keel dreigde te stikken. Deze vertelling zou ten grondslag hebben gelegen aan de Blasiuszegen in de vorm zoals we die nu kennen.
Artikelen in dit thema Opdracht van de Heer, Maria Lichtmis jaar A
- Maria Lichtmis
- Navertelling Lucas 2,22-40
- Gebed om lieve, blije mensen die begrijpen
- Gesprek met de kinderen
- Woordzoeker Maria Lichtmis
- Liedje: Kom neem je lichtjes in de hand
- Het verhaal van Simeon en Hanna in een filmpje
- Knutsel: Maria Lichtmis van winter naar lente
- Weerspreuken over Maria Lichtmis
- Kinderzegen
- Kleurplaten Simeon (Hanna) en Jezus
- Maria Lichtmis