Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Vierde zondag van Pasen jaar A

De goede herder

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

pastorLeg aan de kinderen uit dat Jezus vaak als herder afgebeeld wordt en dat alle mensen die hem volgen de schapen zijn. Daarom zijn jullie allemaal schaapjes. Jezus had speciale leerlingen, die de mensen moesten gaan leiden. Nu wordt dat gedaan door de bisschop, de priesters en de pastoraal werkers. Zij mogen door de deur naar binnen. De mensen (zoals wij) luisteren naar hen of naar de verhalen die zij ons vertellen.

Vertel aan de kinderen dat u zelf soms een schaap bent en soms een herder. Vaak gaat u gewoon naar de kerk en dan luistert u ook naar de mensen vooraan, degenen die op die zondag voorgaan. Vandaag bent u de herder die door de deur van Jezus naar binnen is gekomen en probeert om de kinderen te helpen. Zo kunnen de kinderen soms ook herders zijn. , als ze aan iemand anders uitleggen wat hun geloof inhoudt. Als ze dit eerlijk en oprecht doen, zijn zij herders.

Vraag aan de kinderen waar dit herder zijn zichtbaar wordt. Hoe kunnen we zien dat zij af en toe ook herders zijn? Of zijn er kinderen die liever alleen schapen zijn? Wat is fijner, herder of schaap zijn?

Leg zonodig uit: Als je aan iemand anders uitlegt wat je geloof inhoudt, als je dit eerlijk en oprecht doet, dan ben je eem herder.

Vertel ook over de ‘dieven’. Dat zijn mensen die jou slechte dingen vertellen en je proberen over te halen om verkeerde dingen te doen. Deze mensen zijn geen herders maar dieven. Die moet je dus niet volgen. Dit onderscheid lijkt heel moeilijk, maar juist omdat je een schaap van Jezus bent, weet je altijd of je moet meelopen of niet.
Vraag wie een dief zou kunnen zijn? Wat voor mensen zijn dat? Kennen ze daar voorbeelden van? 

Ga na het gesprek schaapjes knutselen. Wanneer de kinderen die thuis op een mooie plek zetten, goed in het zicht, worden ze er elke dag aan herinnerd dat ze een schaap van God zijn. En als een schaap goed naar zichzelf luistert, naar zijn/haar eigen gevoel, dan weten ze of ze goed bezig zijn of niet!

Artikelen in dit thema Vierde zondag van Pasen jaar A