Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

3e zondag van de veertigdagentijd jaar B 2018

Wees eerlijk!

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

De tempel

Elke week staat er een herkenbaar element uit de evangelielezing centraal op de kijktafel.

De derde zondag van de veertigdagentijd is dat een tempel.
Vraag de voorganger om het materiaal voor de tempel aan de kinderen mee te geven vanuit de kerk naar hun kinderwoorddienst ruimte. (Informatie over het opbouwen van de kijktafel vindt u bij Extra’s)

In de eigen ruimte legt u een paars kleed neer (de liturgische kleur van de veertigdagentijd).
Op dit paarse kleed legt u de ondergrond van de kijktafel. Zet het puzzelstuk: ‘Wees eerlijk!’ van het hart erbij.
Vraag de kinderen in een kring te gaan zitten en stil te worden. Zet de tempel op de kijktafel (zie plattegrond bij de Extra's).
temple jerusalemVertel iets over de tempel. Bijvoorbeeld dat de tempel in Jeruzalem heel belangrijk was voor de Joodse mensen. Hij stond op een berg, hoog boven de stad. Ze noemde deze tempel ‘het huis van Adonai’. Dat betekent ‘het huis van God’. Joodse mensen spreken de naam van God niet uit en zeggen Adonaï. Als je niet Joods was mocht je wel op het tempelplein komen maar niet in de tempel zelf. U kunt een plaatje laten zien van de tempel om de kinderen een beeld te geven. 

Vraag aan de kinderen of ze wel eens in een tempel zijn geweest? Is een kerk eigenlijk ook een soort tempel?

Bid het openingsgebed en zing het veertigdagentijd liedje.

Artikelen in dit thema 3e zondag van de veertigdagentijd jaar B 2018