Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

5e zondag van de veertigdagentijd jaar B 2024

Soms moet je doorzetten!

zondag 17 maart 2024

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Een akker

Elke week staat er een herkenbaar element uit de evangelielezing centraal op de kijktafel.

De vijfde zondag van de veertigdagentijd is dat een akker.
Vraag de voorganger om het materiaal voor de akker (zakje zwart zand en wat graankorrels of zaadjes) aan de kinderen mee te geven vanuit de kerk naar hun kinderwoorddienst ruimte. (Informatie over het opbouwen van de kijktafel vindt u bij Extra’s)

In de eigen ruimte legt u een paars kleed neer (de liturgische kleur van de veertigdagentijd).
Op dit paarse kleed legt u de ondergrond van de kijktafel. Zet het puzzelstuk: ‘Soms moet je doorzetten’ van het hart erbij.
Vraag de kinderen in een kring te gaan zitten en stil te worden. Leg de meegegeven zwarte aarde op de kijktafel (zie plattegrond bij de Extra's). Strooi de graankorrels of de zaadjes op de aarde.

graankorrel ontkiemtVertel iets over akkers, zaaien en groeien. In de herfst wordt het graan in de grond gestopt. Daar wachten de korrels tot het lente wordt. Het buitenste vliesje van het zaadje vergaat in de zwarte grond. Maar het binnenste van het zaadje gaat juist groeien, groter en groter totdat het een plant is geworden. Soms gaat het ook niet goed met de korrels of de zaadjes. Te veel regen, te veel of juist te weinig zon.

Bid het openingsgebed en zing het veertigdagentijd liedje.

Artikelen in dit thema 5e zondag van de veertigdagentijd jaar B 2024