Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Pinksteren jaar B

Elkaar verstaan!

zondag 19 mei 2024

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

In het Pinksterverhaal praten mensen in verschillende talen. Normaal kun je elkaar dan niet verstaan, tenzij je de taal kent. Maar met Pinksteren gebeurt het dat de mensen elkaar toch kunnen verstaan. Ze weten wat er gezegd wordt door de discipelen. 

brabbeltaalProbeer de kinderen zich te laten verplaatsen in een situatie waarin je mensen ontmoet die een andere taal spreken. Hoe kun je die dan toch een beetje verstaan. Vraag bijvoorbeeld wie er wel eens in het buitenland op vakantie zijn geweest en speelden met kinderen waarvan ze niet de taal konden verstaan. Lukte het hen om samen te spelen? Hoe maakte ze elkaar toch dingen duidelijk. Misschien zijn er kinderen in uw groep die uit het buitenland naar Nederland zijn gekomen. Laat hen vertellen hoe het was om in een land te zijn waar ze niet hun eigen taal spraken. Hoe hebben zij zich verstaanbaar gemaakt? 

Gods woorden komen op verschillende manieren bij ons. Maar niemand heeft rechtstreeks met God een gesprek gevoerd, zoals je dat doet met mensen om je heen.
Filosofeer met de kinderen over de manieren waarop zij praten met God of God praat met hen.
Leg de kinderen een aantal vragen voor
- Heeft God taal nodig om zich verstaanbaar te maken?
- Heb JIJ taal nodig om met God te praten?
- Op welke manier(en) kan je met God praten?
- Op welke manier(en) kan God met jou praten?
- Kan God alle talen verstaan?
Er zijn meer manieren om iemand te verstaan dan alleen met woorden.
Tussen God en mensen is dat misschien wel logischer dan tussen mensen onderling.
Hoe denken de kinderen hierover?

Hoe kunnen mensen elkaar dingen duidelijk maken? Hoe kan je dingen duidelijk maken zonder een taal die jij spreekt en die de ander verstaat? (Denk aan gebaren, tekenen, wijzen, gezichtsuitdrukkingen, emoties laten zien.)

Maak wanneer er geen idee├źn meer zijn met de kinderen de overgang naar het spelletje 'Spreken in brabbeltaal' dat u vindt bij de Extra's.

Artikelen in dit thema Pinksteren jaar B