Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Tiende zondag door het jaar B

Familie

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Voer met de kinderen het volgende gesprek:
handen op je rugKunnen de kinderen zich Jezus voorstellen als een hele normale jongen? Een jongen waarmee je altijd voetbalt? Die bij je in de klas zit? Een jongen waarmee je samen naar de kerk gaat?
Wij kennen Jezus alleen maar als een hele bijzondere man. Maar eigenlijk horen wij in de kerk alleen maar verhalen over de geboorte van Jezus en over de laatste drie jaar van zijn leven. Voordat Hij op reis ging met de leerlingen had Hij waarschijnlijk een hele normale jeugd gehad. Kun je je dat voorstellen?
Neem (naam van één van de aanwezige kinderen),
Op een dag gaat hij iedereen verhalen vertellen over God.
Dan gaat hij mensen genezen en allemaal ongewone dingen zeggen.
Zou je dat gewoon vinden? Of zou je je afvragen of er iets met hem was? Hoe zijn het zijn als dat je eigen broer was, die je heel goed dacht te kennen?

Voor de mensen toen leek het wel toveren wat Jezus allemaal kon. Voor hen was het onbegrijpelijke magie. Wij weten dat een goochelaar een trukendoos heeft. Wij kunnen met machines en andere apparatuur mensen genezen. We kunnen zo vrij veel verklaren. Maar als wij het ook niet kunnen uitleggen en het echt niet meer te begrijpen valt zijn ook wij heel voorzichtig. Dingen die we niet snappen, vinden we vaak ook niet fijn. Een beetje eng. Als er nu iemand hier naar binnen liep die mij een hand op kon leggen en dan al mijn rimpels/grijze haren/vingers (noem een voorbeeld) kon laten verdwijnen, dan was ik toch wel wat bang geweest.

Praat verder aan de hand van de volgende vragen:
Heb jij wel eens iets gezien wat je niet kon verklaren?
Iets waar je bang van werd?
Iemand iets horen vertellen wat je niet geloofde?
Kun je je een beetje voorstellen hoe de mensen zich voelden toen Jezus plotseling vertelde dat Hij de Zoon van God was?
Praat met de kinderen over de gevoelens die daar bij vrij komen. Wat ze denken en vinden en vraag of ze wel eens op deze manier over Jezus hebben gedacht.

Artikelen in dit thema Tiende zondag door het jaar B