Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Twaalfde zondag door het jaar B

Vertrouwen in de storm

zondag 20 juni 2021

Achtergrond

Hier is informatie te vinden over de context van de lezing of de plaats en tijd in het kerkelijk jaar. Ook kan hier informatie over feesten, personen, gedenkdagen en gebruiken gevonden worden. 

Storm op het meer

Storm
storm op het meer 4Een storm die opsteekt bij het oversteken van een meer. Het Meer van Galilea (dat ook wel Meer van Gennesaret of Meer van Tiberias genoemd wordt) is best wel groot. Het is 13 kilometer breed en 21 kilometer lang. Een zee is het niet, maar het kan er wel heel hard waaien.
Aan de oostkant van het meer ligt het Golangebergte. En vanaf die bergen kan de wind behoorlijk naar beneden duiken en het water opzwepen.

Het oversteken van het meer en het opsteken van de storm is een symbolische weergave van de weg die de leerlingen gaan. Ze gaan van de ene naar de andere oever, en komen onderweg verschikkingen tegen. Het gaat erom dat ze blijven vertrouwen. Dat ze zich bewust worden van de aanwezigheid van Jezus in hun leven.
Jezus zegt tegen de leerlingen: "Waarom zijn jullie zo bang?" Hij probeert zo de leerlingen vertrouwen te geven dat Hij er voor hen is. Met Hem in hun midden hoeven ze niet bang te zijn. Hij verwijst zo indirect naar naar de Naam van God, 'Ik ben er, Ik zal er zijn voor jou'.

Bijbelverhalen over de storm
Het verhaal van Jezus die de storm bedwingt komt op meerdere platsen voor. In die verhalen bij Marcus (4,35-41), MatteĆ¼s (8,23-27) en Lucas (8,22-25), ligt Jezus in de boot te slapen, terwijl de leerlingen door schrik en angst bevangen waren. Daar spreek Jezus de leerlingen aan op hun gebrek aan geloof. In een andere versie van het verhaal komt Jezus naar de leerlingen toegelopen. Dan is Hij degene die hen schrik inboezemt. 

Ook in het Oude Testament is de redding uit de storm te vinden. Psalm 107 is daar een mooi voorbeeld van. Daar komt de storm van God, maar wanneer de zeelui God aanroepen, zorgt Hij er ook voor dat de storm gaat liggen. (Psalm 107, 25-30)

Artikelen in dit thema Twaalfde zondag door het jaar B