Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Vierde zondag van Pasen jaar B

Jezus is de Goede Herder

zondag 21 april 2024

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Herderschap

Zet op een witte doek een aantal schaapjes en leg er een stok/herdersstaf en een slinger met steentjes bij. Zie daarvoor de afbeelding. Zet ook een kaars op het doek en begin de bijeenkomst met gebed.

Vertel over de taken van een herder. Een herder moest voor drie dingen zorgen:slinger
• De dieren moesten genoeg eten en drinken hebben.
• De dieren moesten beschermd worden tegen wilde dieren.
• De dieren moesten beschermd worden tegen dieven en rovers.

Bespreek met de kinderen deze drie taken. Wat moet de herder doen in een land als Israël om de dieren voldoende eten en drinken te geven? Hoe kan hij de schapen beschermen tegen wolven en leeuwen? Wat kan je dat doen tegen rovers?
Wijs voor de antwoorden mede op de stok en de slinger. Leg uit hoe een vuur wilde dieren weghoudt en hoe samenwerking tussen herders ze sterker maakt. Wijs ook op schuilplaatsen als rotsen. Misschien bedenken de kinderen ook zaken die niet zo in de tijd van Jezus passen.
Dat is niet zo erg, het gaat erom dat ze zich realiseren dat het herderschap een 24/7 baan is.

Vertel de kinderen dan het verhaal over de Goede Herder.

Artikelen in dit thema Vierde zondag van Pasen jaar B