Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Vierde zondag van Pasen jaar B

Jezus is de Goede Herder

zondag 21 april 2024

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Maak met de kinderen een woordspin op een flap. Zet in het midden het woord herder en vraag de kinderen eerst wie er in hun leven een herderlijke taak vervult. Verwijs hierbij nog even naar de taken die u bij de opening genoemd hebt.
Is de juf een soort herder, zijn je ouders een soort herder, is de burgemeester, de coach etc. een soort herder? Als eenmaal duidelijk is, dat er vele mensen herderlijke taken hebben ten opzichte van anderen kan je de woordspin verder invullen.

Welke kwaliteiten heeft een goede herderlijke figuur nodig? Leg de jongere kinderen uit dat je goed voor de schapen kunt zorgen door ze eten te geven, maar dat je ook door andere dingen te doen goed voor ze kunt zorgen. Denk aan woorden als aandacht, liefde, hulp, zorgen dat ze tevreden zijn enzovoort.

Misschien noemen de kinderen spontaan ook kwaliteiten die een goede herder niet zou moeten hebben. Gebruik hiervoor dan een andere kleur.

Jezus is een heel bijzondere herder. Hij is de beste herder die er is. Wat maakt Hem zo goed?

Het kan ons geruststellen dat Jezus zo’n Goede Herder is. We zijn veilig bij Hem, ons leven is in betrouwbare handen. Het doet echter ook een appèl op ons; Hij vraagt ook iets van ons. Wij proberen Jezus na te volgen. Dat vraagt van ons dat wij ook herderlijke kwaliteiten ontwikkelen. Ga met de kinderen na of er al zulke kwaliteiten te bespeuren zijn in hun doen en laten. Zorgen ze voor elkaar, helpen ze elkaar, wijzen ze elkaar de weg (al is het maar dat ze aanwijzen in een boek waar we aan het lezen zijn)?

Het herderschap van Jezus heeft een heel belangrijke component: Jezus wijst ons de weg naar God. Op roepingenzondag halen we dit naar voren, door te spreken over en te bidden om roepingen tot het priesterschap, het diakenschap en het religieuze leven. Daarover kunt u doorpraten met de kinderen door met hen te bespreken wat een priester, een diaken of een dominee doet. Laat de kinderen ontdekken dat dat verder gaat dan wat ze op zondag tijdens de kerkdienst zien.

Geef de kinderen tot slot de afbeelding van de priester, afgedrukt midden op een A4tje, en laat ze erom heen opschrijven wat de priester allemaal doet als herder van de parochie.

priester

Artikelen in dit thema Vierde zondag van Pasen jaar B