Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Vijfentwintigste zondag door het jaar B

Leren van een kind

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Bespreek met de kinderen wat je uit dit verhaal kan leren.
De belangrijkste les die Jezus geeft is dat 'de laatsten de eersten zullen zijn'. Wat zou Jezus daarmee kunnen bedoelen? Laat alle kinderen wat suggesties geven. Veel van de suggesties zullen heel goed zijn en helemaal kloppen. Vertel dat ook vooral aan de kinderen. Laat ze weten dat Jezus al die goede suggesties zeker zo bedoelde, en dat Jezus in andere verhalen ook voorbeelden gaf van deze situaties.

jezus en kindSluit vervolgens aan bij een van de kinderen wanneer die over het kind in het midden van de kring begint. Vraag aan de groep: ‘Waarom zouden de leerlingen ook naar kinderen moeten luisteren? Waar zijn zij beter in dan hun ouders, of hun opa en oma?’
Schrijf alles waar kinderen goed (en beter dan volwassenen) in zijn op een flip-overvel. Als de kinderen niet zo makkelijk met voorbeelden komen geef dan zelf een leuk voorbeeld van iets waar uw zoon, dochter, buurmeisje of neefje beter in is dan u en help ze op weg. Het zal vast niet moeilijk zijn iets te bedenken.
Als de poster goed vol staat, benadruk dan nog extra, dat kinderen niet alleen kunnen leren van volwassenen, maar dat volwassenen ook nog heel veel kunnen leren van hen.

Sluit af met de vraag of ze denken dat veel volwassenen zo naar kinderen kijken: als iemand waar ze iets van zouden kunnen leren?
Maar dan de overgang naar Anders kijken, dat u vindt bij de Extra's.

Artikelen in dit thema Vijfentwintigste zondag door het jaar B