Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Zondag Heilige Drie-eenheid jaar B

God is Vader, Zoon en heilige Geest

Achtergrond

Hier is informatie te vinden over de context van de lezing of de plaats en tijd in het kerkelijk jaar. Ook kan hier informatie over feesten, personen, gedenkdagen en gebruiken gevonden worden. 

Het feest van de heilige Drie-eenheid

Het feest van Pinksteren is achter de rug; door de Geest mag Christus nu in ons christenen leven, tot zegen van onze wereld. Het feest van de Heilige Drie-eenheid richt ons op God, die we ons bijna niet kunnen voorstellen en over wie wij alleen gebrekkig kunnen spreken.


triniteit tekening drieeenheid Wij eren God als Vader, Zoon en Heilige Geest – God boven ons, God naast ons, God in ons. We weten dat God nooit in een beeld te vangen is. Hij is altijd groter dan ons voorstellingsvermogen. Maar veel belangrijker is dat Hij op verschillende manieren ons leven binnenkomt.

Op het concilie van Chalcedon heeft de vroege kerk een dogma gemaakt van iets wat we in de Bijbel niet direct terug kunnen lezen, maar wel kunnen herkennen in een doopformule, zoals die gegeven wordt in de lezing van vandaag. Het is een moeilijk te begrijpen dogma, één God, drie personen. 
We geloven dat God één is, maar toch drie. Ondanks dat de Bijbel nooit direct het woord drie-eenheid gebruikt, kunnen we uit de Bijbel opmaken dat God Drie in Eén is.

Met één van de manieren waarop je het dogma van één God, drie personen kan verstaan zijn we aan de slag gegaan. In de tijd dat het dogma ontstond was het gebruikelijk dat de acteurs in het theater hun karakters uitbeelden met een masker voor. Een acteur speelde meestal meerdere rollen tegelijk. Zette de toneelspeler een ander masker op dan was hij (vrouwen speelden niet in het theater) een andere persona.
De aanwezigheid van God op het wereldtoneel zou je op dezelfde manier kunnen zien: God wisselt van rol, maar blijft dezelfde acteur.

Artikelen in dit thema Zondag Heilige Drie-eenheid jaar B