Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Derde zondag door het jaar C

Lucas vertelt aan Theofilus

zondag 23 januari 2022

Bijbel

Hier vind je een navertelling van de evangelielezing van deze zondag.
De andere lezingen uit het Oude en/of Nieuwe Testament worden vermeld.
De verwerkingen zijn gebaseerd op het Evangelie.

Navertelling Lucas 1,1-4+4,14-21

De evangelielezing van vandaag is het begin van het Evangelie van Lucas. Na enige verzen uit dit begin gaan we verder in hoofdstuk vier. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden; voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Lucas schrijft aan Theofilus

Beste Theofilus,
Ik schrijf dit boek voor jou. Dit boek gaat over Jezus. Zo kan jij ook zelf lezen dat het klopt wat ze je over Hem verteld hebben. De verhalen over Jezus zijn door verteld en door verteld door mensen die Jezus hebben gezien en gehoord. Zij hebben het goede nieuws doorgegeven aan ons. Ik heb besloten om alle verhalen op te schrijven. Anderen hebben dat ook al gedaan, maar ik wilde alles precies uitzoeken. Daarom begin ik nu bij het begin.

En dan vertelt Lucas aan Theofilus en aan ons wat er allemaal gebeurd is rond de geboorte van Jezus. We hoorden dat met Kerstmis. In hoofdstuk vier gaat Lucas zo verder….

jezus in synagogeJezus was in de woestijn geweest. Vanaf toen wist Hij dat de heilige Geest Hem helpen zou. Hij ging terug naar huis, naar Galilea, waar Hij woonde. Op een sabbat ging Hij naar de synagoge in Nazaret, waar zijn ouders nog woonden. In de synagoge mochten alle volwassen mannen uit de Bijbel lezen en die daarna uitleggen. Jezus stond op. Ze gaven Hem het boek van de profeet Jesaja om dat voor te lezen. Hij opende het boek en begon te lezen wat er stond. Hij las:

“God heeft mij uitgekozen. Daarom helpt Gods Geest mij. Mijn opdracht is om aan arme mensen het goede nieuws te brengen. Aan gevangenen mag ik vertellen dat ze weer vrij zijn. Aan blinden mag ik vertellen dat ze weer zullen zien. En mensen die het moeilijk hebben zal ik helpen. Ik maak het jullie bekend, er begint een goede tijd.“

Jezus sloot het boek en ging weer zitten. Iedereen keek naar Hem. Toen vertelde Jezus iedereen: “Wat Ik jullie net voorgelezen heb is niet iets van vroeger. Al deze bijzondere dingen beginnen vandaag!”

Dit is het Woord van God
Kinderen: Wij danken God

Artikelen in dit thema Derde zondag door het jaar C