Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Twaalfde zondag door het jaar C

Wie ben Ik?

Gesprek met de oudere kinderen


Ga met de kinderen in gesprek over wat zij zich kunnen voorstellen bij ‘je kruis opnemen’. Deze zin komt in de navertelling of in de Bijbel in Gewone Taal niet voor. Wel in het Evangelieboek voor vieringen met kinderen. Daar staat dat je volgeling van Jezus kunt zijn door elke dag opnieuw je kruis op te nemen.

kruisdragen vrolijkVraag de kinderen of ze begrijpen wat er mee bedoeld wordt. Heeft iedereen een kruis te dragen? Hoe doe je dat dan? Bedenk met elkaar voorbeelden van mensen of situaties waarvan je kunt zeggen: Daar heeft iemand zijn of haar kruis opgenomen!
Probeer er met de kinderen achter te komen of het iets goeds of iets minder goeds is dat je je kruis opneemt, en denk na hoe het mensen lukt om door te gaan en het vol te houden in de moeilijke tijden in hun leven. Hebben ze zichzelf ook wel eens gevoeld alsof ze hun kruis moesten dragen? 

Geef de kinderen een kruis afgedrukt of getekend op karton. (Er staat een voorbeeld bij Extra’s)
Vraag ze situaties op te schrijven of te tekenen die voor hen voelden als ‘je kruis opnemen’.
Als dit klaar is, kunnen de kruisen versierd worden en kan er nagepraat worden door de kruisen in de kring te leggen en te vragen welk kind iets wil vertellen over zijn of haar kruis.

Artikelen in dit thema Twaalfde zondag door het jaar C