Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Vijfde zondag door het jaar C

Probeer het nog een keer!

zondag 6 februari 2022

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Vertel aan de kinderen:
Er is een spreekwoord. ‘Een ezel stoot zich in het gemeen nooit twee keer aan dezelfde steen.’ Dat spreekwoord probeert ons te leren dat het dom is om twee keer dezelfde fout te maken. Als iets niet wil lukken dan kunnen we beter direct stoppen met het proberen. Toch? Nee, het spreekwoord gaat niet altijd op. Soms moet je fout op fout durven stapelen om het uiteindelijk goed te kunnen. Zoals een peutertje dat leert lopen steeds opnieuw weer opstaat.

In de lezing horen we dat de vissers de hele nacht hebben gevist. Elke keer opnieuw hebben ze hun netten uitgegooid en toch niets gevangen. Er is geen reden om het nog een keer te doen. Toch gooien ze hun netten weer uit. Alleen omdat Jezus het zegt.
Is het nu een wonder dat de netten nu wel vol komen te zitten? Heeft Jezus dat met een toverstokje zo getoverd?

Kijk even wat de reacties van de kinderen zijn.
Het is voor de kinderen waarschijnlijk een wonder, omdat ze Jezus ook kennen van de wonderen die Hij doet.

Vertel dan dat het ook anders kan zitten. Het is geen kunstje van Jezus.

bottle flipHet is net als met ons flesje dat we aan het begin van de bijeenkomst probeerden te flippen. We hebben nu gebeden, en het verhaal gelezen. Als we nu opnieuw proberen ons flesje te flippen dan zal het bij sommige van jullie goed gaan, en bij andere zal het opnieuw mislukken. Maar als we allemaal maar blijven proberen dan zal het op een zeker moment als vanzelf bij iedereen lukken om het flesje te flippen. Dat heeft niets met bidden te maken, dat komt omdat we oefenen.

Leg uit dat het zo is met veel dingen waarvan Jezus wil dat wij ze doen. Jezus wil dat wij goed zijn voor de wereld. Maar dat kunnen we niet plots omdat jezus het zegt, we moeten dat blijven proberen, keer op keer op keer.
Bijvoorbeeld. Jezus wil dat we in vrede leven met iedereen. Toch maken we wel eens ruzie. In vrede leven gaat niet zomaar goed, omdat Jezus het wil. Wijzelf moeten het blijven proberen omdat Jezus het wil. En op een dag is het vrede, zoals ook op een dag de flesjes overeind staan. Doordat we veel geoefend hebben.

Blijf proberen de flesjes recht te krijgen todat het iedereen gelukt is. Kijk eventueel even bij de Extra's voor wat meer informatie, en een beetje verklaring.

 

 

 

Artikelen in dit thema Vijfde zondag door het jaar C