Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Zesde zondag van Pasen jaar C

De vrede van Jezus

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen 2

Jezus vertelt vandaag aan zijn leerlingen dat Hij hen zal verlaten en weg zal gaan. Dat betekent dat Hij dood zal gaan. Dat is geen makkelijk onderwerp om even te bespreken.

Mocht u dit toch willen doen, dan kunt u beginnen om te vragen of de kinderen wel eens mee gemaakt hebben dat er iemand dood ging om hun heen? Praat met de kinderen door over wie zij moeten missen, en laat ze vertellen.
Wie was het die dood ging?
Hebben ze afscheid kunnen nemen?
Wat voelden ze toen die persoon dood was?

De dood voelt heel erg definitief, je kunt nooit meer met iemand praten, je kunt iemand nooit meer zien.

Vertel daarna aan de kinderen dat het mooie is van wat Jezus hier vertelt dat het niet waar is dat je mensen nooit meer zult zien. Je kunt ze nog wel spreken. Ze blijven ook voor altijd in onze harten. En daar kun je ze van alles wat je belangrijk vindt vertellen.

envelopVraag de kinderen daarna om een briefje te schrijven aan iemand die ze moeten missen. Iemand die ze nooit meer zien. Dat kan zijn omdat die persoon overleden is, maar het kan ook iemand zijn die ze nooit meer zien, omdat ze het contact verloren zijn. Ze kunnen in dit briefje iets schrijven wat ze meegemaakt hebben en wat ze belangrijk vinden. (iets op school, op sport, op muziekles, iets in de kerk, of samen met de familie)

Weten ze niemand, en is het gelukkig nog nooit gebeurd dat er iemand in hun omgeving overleden is? Laat de kinderen dan een briefje aan Jezus schrijven. Jezus hoort ook graag hoe het met je gaat.
Vertel ze dat niemand deze brief zal lezen, alleen Jezus weet wat erin staat. Laat de kinderen de briefjes in een envelopje stoppen en geef die mee naar huis. Wilt u dat niet, dan kunt u de briefje ook buiten verbranden. Zo wordt de brief als het ware verzonden.

 

 

Artikelen in dit thema Zesde zondag van Pasen jaar C