Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Nieuwjaar, Heilige Maria, moeder van God jaar A

Moeder Maria

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Gelukkig Nieuwjaar

Het is Nieuwjaarsdag. De kinderen hebben vast nog kleine oogjes van het laat naar bed gaan. De aankleding van de ruimte is vandaag extra feestelijk. Vermoedelijk is er nog kerstversiering en ruikt de ruimte nog naar dennengroen. De kaars is vandaag een rode kaars. Of misschien is er met Kerstmis een vijfde kaars aangestoken naast de vier Adventskaarsen. Die vijfde kaars kan nu in het midden gezet.

Begin deze morgen met het 'gelukkig nieuwjaar!' wensen van alle kinderen.
Kijk dan met de kinderen even rond in de ruimte: nog feestelijk en mooi versierd; de kaars van Kerstmis nog in het midden. Laat de kinderen even vertellen over hun kerstfeest.
Misschien zijn er kinderen bij die een rol hadden in een kerstspel of die op kerstavond naar de familieviering geweest zijn. Vraag naar hun ervaringen. 

Hoewel Kerstmis al een week achter ons ligt, staan we er vandaag weer bij stil. Daarom is het is mooi om te eindigen of te beginnen met een kerstliedje. Kies een liedje waar de herders in voorkomen, zoals De herdertjes lagen bij nachte. De herders waren de eersten die op bezoek gingen bij het kindje Jezus en zijn ouders. Vandaag staat Maria centraal; aan haar vertelden de herders wat zij gehoord en gezien hadden.

Zing het eerste couplet, of zing samen mee met het filmpje.

De herdertjes lagen bij nachte
Zij lagen bij nacht in het veld
Zij hielden vol trouwe de wachte
Zij hadden hun schaapjes geteld
Daar hoorden zij d'engelen zingen
Hun liederen vloeiend en klaar
De herders naar Betlehem gingen
't liep tegen het nieuwe jaar

U kunt ook samen naar het filmpje van het liedje van de stoere herders kijken, dat u vindt bij de Extra's.

Artikelen in dit thema Nieuwjaar, Heilige Maria, moeder van God jaar A