Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Pasen jaar A 2020

Feest! Psalm 118

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Mini-viering voor thuis, Pasen

Ook met Pasen gaan de kerkdiensten niet door i.v.m. het coronavirus. Daarom maakten we een kleine viering, die je thuis als gezin kunt houden. Zo kun je samen stilstaan bij alles wat er gebeurt en hoop vinden in de woorden van God. Vandaag vieren we Pasen, een nieuw begin, een teken van God dat het leven sterker is dan de dood.

Mini-viering 12 april 2020 Pasen

paaskaars• Ga samen aan tafel zitten rond een lichtje,
dit kan een gewone kaars zijn of een waxinelichtje.
Als je een minipaaskaars hebt aangeschaft dan is dit natuurlijk het moment om hem voor de eerste keer aan te steken.

• Steek het lichtje aan en zing/bid samen:

keer u om3

• Lees dan het Paasverhaal uit de Bijbel of onderstaande navertelling:

Pasen (Matteüs 28,1-10, uit Het Licht op ons Pad, jr.2, 4-6 jaar)

Het is de derde dag nadat Jezus gekruisigd is en in zijn graf is gelegd. De soldaten staan al die tijd op wacht. De steen ligt stevig voor de ingang van de rots. Er kan niemand in of uit.soldaat bij leeg graf

Twee vriendinnen van Jezus zijn deze morgen onderweg naar het graf. Ze willen Jezus gaan verzorgen met olie. Ze maken zich zorgen. “Hoe moet dat met die steen, die is toch heel zwaar?” vraagt Maria van Magdala aan de andere Maria. “Misschien kunnen we de bewakers vragen om te helpen.” “Zouden ze dat wel doen, denk je?” “We kunnen het toch vragen.” Al pratend komen ze bij het graf aan.

Plotseling is er een hoop lawaai. De grond begint te trillen, het dondert en het bliksemt. In de bliksem daalt opeens een engel, in witte kleren, neer. De twee Maria’s staan stijf van schrik, met grote ogen te kijken. Ze zien hoe de engel naar het graf loopt en de steen wegrolt. De bewakers liggen op de grond, wit van schrik.

De engel gaat op de steen zitten en kijkt de vrouwen aan. “Jullie hoeven niet bang te zijn,” zegt hij dan, “Jezus is hier niet meer. Hij is opgestaan uit de dood, zoals Hij gezegd heeft. Kijk maar, daar in het graf heeft Hij gelegen. Daar is Hij niet meer. Als jullie naar Galilea gaan, dan zullen jullie Hem zien. Jullie moeten het goede nieuws aan de leerlingen gaan vertellen, zeg maar dat ze naar Galilea moeten gaan.” En weg is de engel. De zon staat te stralen in de lucht.

pasen loopDe vrouwen staan bij elkaar en houden elkaar stevig vast. Wat zijn ze geschrokken! Ze bibberen er helemaal van. Maar wat een goed nieuws! Jezus is niet dood, Hij leeft! Ze kijken elkaar aan, er breekt een lach door op hun gezicht en dan beginnen ze allebei te rennen zo snel als ze kunnen. Opeens staan ze stil... daar komt iemand aan, is dat niet Jezus? Ja, daar komt Jezus hen tegemoet.
“Dag Maria en Maria”, zegt Hij. “Niet bang zijn hoor, Ik ben het. Ga maar gauw aan mijn vrienden vertellen dat ze naar Galilea moeten gaan, daar zullen we elkaar weer zien.”

Maria en Maria struikelen over hun eigen benen als ze de zaal binnen rennen waar de vrienden van Jezus nog bij elkaar zitten. “We hebben geweldig nieuws: Jezus is niet dood, Hij leeft! We hebben het zelf gezien!” En ze vertellen het hele verhaal.
De leerlingen gaan zo snel ze kunnen naar Galilea. En daar... daar zien ze Jezus. “Zie je, dat Ik jullie nooit alleen laat”, zegt Jezus. “Ik blijf altijd bij jullie, vertel dat maar aan iedereen die het horen wil.”

• Praat er met elkaar over door:
- Zijn de kinderen wel eens op een begraafplaats geweest? Wat zagen ze daar?

- Kennen ze ook mensen die gestorven zijn? En waar zijn die mensen nu? Het hangt van de leeftijd van de kinderen af wat ze nu zullen antwoorden. Oudere kinderen zeggen: op de begraafplaats, of in de urn, jongere kinderen hebben nog meer met de hemel. Praat eerlijk met de kinderen over wat jij gelooft over gestorven geliefden; ze hebben er heel veel aan als ze van jou als ouder horen hoe jij dealt met de dood.

- Jezus belooft in het verhaal dat Hij er altijd zal zijn. Geldt dat ook voor de lieve doden die de kinderen kennen? Voor opa, de buurvrouw? Hoe merk je dat? Laat je verrassen door de kinderen, ze merken soms meer dan je denkt. En toon vooral respect voor hun ervaringen. Deel ook hier je eigen ervaring.
Ons geloof legt een direct verband tussen de opstanding van Jezus en die van onze lieve doden. Jezus is gestorven opdat ook wij uit de dood kunnen opstaan. Hoe dat zal gaan dat weten we niet precies. Als hier vragen over komen dan kan je het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg later eens lezen of de animatie kijken. Kijk samen naar het verhaal en verbaas je dat een rups een nieuw leven als vlinder krijgt. Dat begrijpen we ook niet, maar het is wel zo!

Luister samen naar het liedje Hij leeft van Elly en Rikkert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Bid samen een gebedje:

Vraag aan de kinderen voor welke lieve doden ze willen bidden. Ook dieren kunnen daar voor het gevoel van de kinderen bij horen, neem die ook mee in het gebed.

Lieve God,

Dit is een moeilijke tijd.
We horen veel over zieke mensen
en mensen die sterven.
Daar worden we verdrietig van
en het maakt ons een beetje bang.
Maar vandaag vieren we Pasen,
het feest dat ons leert
dat de dood niet het einde is,
dat er nieuw leven,
een ander leven is na de dood.
Wij danken U God,
dat U dat nieuwe leven geeft
en we bidden dat U onze ogen opent
voor tekens van dat nieuwe leven.
We willen U bidden voor …..
die gestorven is.
Geef hem/haar nieuw leven bij U.
Dat vragen we U in Jezus’ Naam,
Jezus die ons zo mooi bidden leerde:

Onze Vader,
die in de hemel zijt,
uw naam worde geheiligd,
uw rijk kome,
uw wil geschiede
op aarde zoals in de hemel.
Geef ons heden ons dagelijks brood
en vergeef ons onze schulden,
zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren,
en breng ons niet in beproeving
maar verlos ons van het kwade.
Want van U is het koninkrijk
en de kracht en de heerlijkheid
in eeuwigheid.
Amen

• Sluit af door het lichtje uit te blazen. In je hart blijft het branden.

Extra: Na afloop van de mini-viering kun je samen gaan zaaien, om de symboliek van nieuw en ander leven nog duidelijker te maken: De zaadjes gaan de grond in. Ze lijken dood, maar na een paar dagen zie je de eerst groene sprietjes al boven de grond uitsteken. 
Geen zaadjes in huis? Misschien heb je nog wel mezenbollen, ook die bestaan uit zaadjes. 

Of knutsel een bloembol (zie hieronder)

We wensen je een mooie paasviering!

Knutsel
Paasbol maken.
Van papier maak je een mooie bloembol. Vul hem, als verrassing, met paaseitjes!

Nodig:
•Potlood, papier, schaar, lijm en paaseitjes

Doen
Kijk voor de werkwijzer in de pdf.

 

  

Artikelen in dit thema Pasen jaar A 2020