Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Pasen jaar A 2017

Pasen is weerzien!

Achtergrond

Hier is informatie te vinden over de context van de lezing of de plaats en tijd in het kerkelijk jaar. Ook kan hier informatie over feesten, personen, gedenkdagen en gebruiken gevonden worden. 

Het lege graf

Vandaag is de paastijd aangebroken. De liturgische kleur verandert van paars, de kleur van de inkeer, naar wit, de kleur van het feest en de blijdschap. Dit wit gaat vaak gepaard met veel gouden glitters. In deze periode van zeven weken, die eindigt met Pinksteren lezen we niet uit het Oude Testament maar is de eerste lezing genomen uit het boek Handelingen van de Apostelen.

Het lege graf
De evangelielezing gaat over de wijze waarop de vrouwen die Jezus willen gaan balsemen ontdekken dat het graf leeg is. Ze wilden Hem gaan balsemen omdat ze daar, vanwege het begin van de sabbat, vrijdagavond geen tijd meer voor hadden. Zij krijgen van een engel de opdracht om te gaan vertellen aan de leerlingen dat Jezus is opgestaan. Met deze boodschap in hun hoofd ontmoeten zij, op weg naar de leerlingen, Jezus.

pasen glas in loodHoewel er veel afbeeldingen van zijn, staat in geen van de evangelielezingen iets beschreven over de wijze waarop Jezus is opgestaan uit de dood. Er zijn engelen die het goede nieuws over de opstanding vertellen en soms gaat hun verschijning gepaard met donder en bliksem, maar er zijn geen getuigen van de opstanding zelf.
We moeten het doen met verhalen over latere ontmoetingen van Jezus met de vrouwen en de leerlingen.

 

Artikelen in dit thema Pasen jaar A 2017