Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Derde zondag van Pasen jaar B

Goed Nieuws!

zondag 14 april 2024

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Iets beschrijven is moeilijk, denk maar terug aan de kruisen van bij de opening. Ze waren verschillend maar betekenen hetzelfde. En ze zijn misschien ook op verschillende manieren beschreven. Maar ze wijzen allebei terug naar Jezus. Dit hebben we vast al eens eerder gehoord, en daarom begrijpen we elkaar sneller.

De leerlingen van Jezus vertelden aan de anderen wat zij gezien hadden, wat zij meegemaakt hadden onderweg. Dat werd niet direct begrepen en geloofd.

Stel je eens voor:

Je moeder is in verwachting. Op de dag van de bevalling ben jij op school. De juf komt naar je toe en zegt: “Je hebt een zusje.” Je loopt naar huis en als je de straat in loopt roept je buurjongen: “Je hebt een zusje.” Als je de keuken binnenkomt zegt je vader: “Je hebt een zusje.” Je rent naar boven en je ziet: je hebt een zusje! Op welk moment geloofde je het echt, dat je een zusje hebt? Is het nodig dat je je zusje kan zien en haar vingertjes kan tellen, of geloof je het al eerder? Dat is voor iedereen verschillend.

Vraag daarna aan de kinderen: Wanneer geloof je iets? Moet je het kunnen vastpakken? Als iemand het vertelt die je vertrouwt? Maakt het uit wie jou wat vertelt? Heb jij ook wel eens iets geloofd wat achteraf niet waar bleek te zijn? 

Heeft iemand je weleens voor de gek gehouden? Je iets verteld dat niet waar was – en jij geloofde het? Hoe vond je dat? 

Bespreek met de kinderen ook het verband tussen de boodschap en de boodschapper. Wanneer je iemand vertrouwt, geloof je veel eerder wat die persoon aan je vertelt dan als het een onbekende is. Zijn er mensen die je altijd gelooft als ze iets vertellen? Waarom dan?

Met oudere kinderen kunt u praten over nepnieuws. Hebben ze daar wel van gehoord? Hoe kun je het herkennen? Wat maakt iets dat je hoort betrouwbaar? Kijk bij de Extra's voor meer informatie over dit onderwerp.

Sluit het gesprek met de vraag af: En wat deel jij met anderen? Alleen kleine dingen of ook belangrijke dingen? Zoals van wie je houdt, wat je graag doet, wat je wilt in dit leven? 

 

Artikelen in dit thema Derde zondag van Pasen jaar B