Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Geboorte van de heilige Johannes de Doper jaar B

Johannes is zijn naam!

Bijbel

Hier vind je een navertelling van de evangelielezing van deze zondag.
De andere lezingen uit het Oude en/of Nieuwe Testament worden vermeld.
De verwerkingen zijn gebaseerd op het Evangelie.

Navertelling Lucas 1,57-66+80

De evangelielezing van vandaag is Lucas 1,57-66+80. Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

Johannes is zijn naam

Weten jullie nog dat Maria zwanger was van Jezus?
In die zelfde tijd was ook een tante van Maria zwanger. Ze heette Elisabeth. Ze wilde al heel lang een kindje maar ze was nooit zwanger geworden en nu was ze al oud.
gabriel en zacheriasOp een dag kwam de engel Gabriël bij Zacharias, de man van Elisabeth. De engel vertelde hem dat zij een kindje zou krijgen. Zacharias was priester in de tempel en geloofde in God maar dit bericht vond hij toch wel heel moeilijk om te geloven.
Hij vertrouwde op God, maar nog niet sterk genoeg. Daarom besloot God dat Zacharias niet meer mocht praten totdat het baby’tje geboren zou worden en een naam zou krijgen. En zo gebeurde het.

geboorte van johannesOp de dag van de geboorte was iedereen heel erg blij voor Elisabeth en Zacharias. Niemand had immers meer verwacht dat zij nog een kindje zouden krijgen. Het was een jongetje! Iedereen verwachtte dat het kindje Zacharias zou gaan heten. Net als zijn vader. Maar Elisabeth zei: “Nee, het kindje moet Johannes heten”. De familie en de vrienden van Elisabeth en Zacherias vonden dat maar raar omdat niemand in de familie die naam had. Maar Zacharias pakte een papiertje en schreef er op: ‘Johannes is zijn naam’.
Toen Zacharias dat had opgeschreven, kon hij weer praten. Hij dankte God voor het wonder dat hem was overkomen. Hij vertelde het aan iedereen. In stad en land spraken mensen over de geboorte van Johannes. Iedereen wist het zeker: Johannes was een bijzonder kind en zou een man van God worden.

En de mensen hadden gelijk. Johannes groeide op en de Geest van God was met hem. Toen hij volwassen was ging hij naar de woestijn om na te denken en daarna ging hij de mensen vertellen over God en vertelde hij iedereen die het maar horen wilde dat de Messias zou komen. Heel veel mensen dachten dat Johannes die Messias zelf al was. Maar Johannes zei altijd dat hij dat niet was. Johannes wist dat Jezus nog zou komen. Johannes wist: Jezus is belangrijker dan ik zelf ben.

Dit is het Woord van God
Kinderen: Wij danken God

Artikelen in dit thema Geboorte van de heilige Johannes de Doper jaar B