Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Pasen jaar B 2021

De wijnstok loopt opnieuw uit

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Dat Jezus opgestaan is uit de dood is heel moeilijk te begrijpen. Dat geldt voor ons nu, maar dat was ook zo voor de vrienden van Jezus. Het verhaal over het lege graf vertelt dat heel subtiel.

Stap 1. Eerst komt Maria bij het graf. Ze ziet ‘alleen maar’ dat Jezus weg is uit het graf. Ze denkt dat iemand Jezus verplaatst heeft.
Stap 2. Gewaarschuwd arriveert Johannes bij het graf. Hij blijft buiten. Hij vindt het maar griezelig allemaal.
Stap 3. Ook Petrus komt bij het graf. Hij ziet dat er doeken liggen. Jezus is dus niet verplaatst. Maar wat dan wel?
Stap 4. Johannes stapt naar binnen. Hij herinnert zich dingen die Jezus gezegd heeft over opstaan uit de dood. Bij hem valt het kwartje: Jezus is opgestaan uit de dood.

Loop deze stappen met de kinderen door. Geef alle kinderen een blad met emoticons of hang het op zodat iedereen het goed kan zien.

Bedenk samen welke emoticon past bij stap 1, bij Maria die ontdekt dat Jezus weg is. Meerdere antwoorden zijn goed: schrik, boosheid bijvoorbeeld.

Doe hetzelfde bij stap 2 en volgende. Het gaat niet zozeer om de goede antwoorden, het gaat om het proces van bewustwording van wat er gebeurd is. Niet voor iedereen verloopt dat proces in hetzelfde tempo.

Teken dan op een flapovervel een weg die loopt van donker naar licht.
Leg uit dat deze weg de weg is die alle Christenen gaan, richting het licht, richting het geloof dat alles ooit goed zal zijn. Maria, Petrus en Johannes gingen over die weg, maar wij lopen er ook nog steeds. We lopen hem samen, met allerlei mensen.

Plak in overleg met de kinderen afbeeldingen van mensen op de weg, op verschillende afstanden van het licht. Denk aan een afbeelding van de paus, plaatjes uit het parochieblad, een folder van de vastenactie, de dierenbescherming enz. Niet iedereen hoeft richting het licht te gaan, er zijn misschien ook mensen in de rouw, ziek, in de problemen, die het gevoel hebben de andere kant op te gaan. Maar omdat het Pasen is, mag vandaag de aandacht wel vooral uitgaan naar de mensen die op weg zijn naar het licht. Laat tenslotte ieder kind een emoticon uitzoeken die iets zegt over haar/zijn eigen plek en houding en deze ook ergens op de weg plakken.

pasen emoticons

paasmorgenViltdoek

Pak het viltdoek erbij.
De wijnstok is in de afgelopen weken geworteld, gegroeid, aangevreten, in een kruis veranderd maar niet afgestorven. Er komen weer nieuwe blaadjes aan. In de komende paastijd kan hij verder uitgroeien tot een wijnstok met vele ranken, zoals we zullen horen in de lezingen uit Handelingen die in de Paastijd langs komen. Want Pasen is het niet in één keer, maar dat groeit langzaam.

Leg met de kinderen blaadjes op het viltbord en vertel hen dat de wijnstok verder zal groeien de komende weken.

Sluit af met het liedje Weet je dat de lente komt van Elly en Rikkert. U vindt het bij de Extra's.

 

 

Artikelen in dit thema Pasen jaar B 2021