Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Pasen jaar B 2024

Je mag altijd weer opnieuw beginnen!

zondag 31 maart 2024

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Kijk met de kinderen naar de opstelling van het hart, het witte doek en de kaars die brandt.
Vraag aan de kinderen wat ze zien? Waarschijnlijk antwoorden ze dat ze zien: een rood hart met woorden erop, een witte doek en een kaars.

Vertel de kinderen dat deze voorwerpen ook nog iets anders betekenen. Het zijn symbolen.

Vraag aan de kinderen of ze weten wat ‘symbolen’ zijn? Hebben ze wel eens van dat woord gehoord? Afhankelijk van de ideeën die de kinderen zelf al hebben kunt u vertellen dat een symbool een voorwerp kan zijn dat ook nog een andere betekenis heeft dan wat ze zien. Bijvoorbeeld: ‘Je ziet hier een kaars die brandt en licht geeft. Van God zeggen we ook dat Hij het Licht is. Daarom steken we een kaars aan als symbool dat God als ‘Licht’ bij ons is.
De brandende kaars is dan het symbool dat God bij ons is.’

Ga samen met de kinderen opzoek naar de symbolische betekenis van het witte doek.
Doe dit door open vragen te stellen zoals: “Welk gevoel krijg je bij de kleur wit?” “Wanneer draag je de kleur wit?” Leg uit dat de kleur wit hoort bij feest. (Verwijs als ezelsbruggetje naar een bruid die wit draagt, op haar trouwdag)
Vandaag is het een feestelijke dag! We hoorden het verhaal dat Jezus niet meer in het graf ligt maar is opgestaan.

Wijs naar het hart. Als de kinderen dit hart zien, waar denken ze dan aan?
Dit symbool zullen de kinderen waarschijnlijk wel herkennen. Het hart als symbool van liefde.

hart klaarStel de vraag of ze het hart een symbool vinden dat bij God en Jezus past? Wanneer en hoe ervaren kinderen dat God liefde is?Midden in het hart staat “Je mag altijd weer opnieuw beginnen”.

Dat is wat Pasen ons leert. Vraag aan de kinderen hoe belangrijk zij het vinden dat je altijd weer een nieuw kans krijgt om opnieuw te beginnen. Verzin samen met de kinderen voorbeelden van situaties waarin je graag opnieuw zou willen beginnen. Bijvoorbeeld, je hebt een onvoldoende voor een werkje op school. Dan wil je het graag overdoen en ben je heel blij als je dat mag van de juf of meester. Je hebt ruzie gemaakt met je broertje of zusje. Je bent blij als jullie het weer goed maken en je weer opnieuw mag beginnen om een goede broer of zus te zijn. Vertel de kinderen dat we alle mensen willen laten weten dat je altijd weer opnieuw mag beginnen. We zijn blij dat het Pasen is. Dat het weer lente wordt in ons leven, dat Jezus leeft. We gaan hartjes maken voor de mensen om deze boodschap uit te delen aan de mensen in de kerk. Zie hiervoor de Extra's.

Zet het kleine hartje als pion op de kijktafel bij de steen. 

U kunt luisteren naar en meezingen met het liedje: ‘Weet je dat de lente komt’ van Elly & Rikkert of het aanzetten tijdens het maken van de hartjes. U vindt het liedje bij de Extra's.

 

Artikelen in dit thema Pasen jaar B 2024