Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Vierde zondag door het jaar B

Leer van Jezus!

zondag 28 januari 2024

Achtergrond

Hier is informatie te vinden over de context van de lezing of de plaats en tijd in het kerkelijk jaar. Ook kan hier informatie over feesten, personen, gedenkdagen en gebruiken gevonden worden. 

Jezus drijft demonen uit in de synagoge

Synagoge

De synagoge was de plek in het dorp waar de mensen bij elkaar kwamen om in de Schriften te studeren en er over te spreken met elkaar. Men bad ook in de synagoge, besprak er de politiek en deed vanuit de synagoge aan liefdadigheid. Het was een multifunctioneel gebouw dat de kern van het dorp vormde. In de synagoge waren geen priesters, deze deden alleen dienst in de tempel.

Demonen

uitdrijving demonDemonen zijn in de visie van de schrijvers van de Evangeliƫn dienaren van de satan, van het kwaad. Jezus drijft veel demonen uit. Daarmee wordt ons verteld dat Jezus de macht heeft het kwaad te verslaan. De demonen weten vaak wie Jezus is, voordat de mensen het weten. Ze zijn bang voor zijn macht. Jezus legt ze echter zo veel mogelijk het zwijgen op. Hij wil graag dat de mensen zelf ontdekken wie Hij is. Dit is een typisch thema voor de evangelist Marcus.

Weinig mensen geloven in onze tijd nog in demonen. Dat maakt dit verhaal niet eenvoudiger om aan de kinderen te vertellen. Men zou kunnen denken dat een demon in onze tijd de stem van ons onderbewuste is, of een andere psychologische verklaring kunnen aanhalen. Dat maakt het verhaal voor de kinderen echter niet eenvoudiger. Als het mogelijk is, kunt u bij vragen van de kinderen het eenvoudigste antwoorden dat er iets helemaal verkeerd zit bij de man die een slechte geest in zich heeft wonen. Het belangrijkste is dat Jezus dat weer goed kan maken.

Artikelen in dit thema Vierde zondag door het jaar B