Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Vijftiende zondag door het jaar B

Wandelen met God

zondag 14 juli 2024

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Alles wat groot is, moet klein beginnen. In het begin was er Jezus en zijn twaalf vrienden, de twaalf apostelen. Door hen uit te zenden, twee aan twee, wordt het verhaal van wie Jezus is bekend en sluiten steeds meer mensen zich bij Jezus aan. Deze mensen besluiten te gaan wandelen met God.

Vandaag is voor een groot deel van de kinderen de vakantie aangebroken. Misschien gaan sommige kinderen wel wandelen in de vakantie.
Er zijn verschillende manieren van wandelen. Kijk of de kinderen een paar manieren weten. Te denken valt aan:
- Op vakantie in de bergen wandelen, met je ouders in het bos gaan wandelen. 
- De avondvierdaagse wandelen. Of de echte vierdaagse van Nijmegen.
- Wandelen kan ook heel naar zijn. Wanneer er oorlog is, en je nergens meer veilig bent. Dan moet je wel gaan lopen. Soms uren en dagen om een nieuwe veilige plek te vinden.
- En je kan pelgrim worden; dan wandel je met God. Jezus zei tegen Zijn leerlingen, de twaalf apostelen, dat zij dat moesten doen. Ga naar de mensen en vertel over God en hoe Hij van mensen houdt. 

jacobsschelpVraag aan de kinderen of zij het woord ‘pelgrim’ wel eens gehoord hebben? Wat zou dat kunnen zijn, een pelgrim? Misschien kennen ze wel iemand die als pelgrim onderweg geweest is?

Vertel over pelgrims:
In de loop van de tijd hebben heel veel mensen zo gewandeld met God. Er zijn speciale plekken waar men naar toe wandelde. In het noorden van Spanje is een grote kerk van Sint Jacobus in de plaats Santiago. Al in de Middeleeuwen wandelde mensen daarnaartoe. In heel Europa zijn speciale wegen waarlangs de pelgrims trekken. Ook nu nog wandelen mensen soms maandenlang om in Santiago te komen.

Waarom zouden mensen dat doen? Laat de kinderen zelf antwoorden bedenken.
Wandelen als een pelgrim maakt je anders. Je loopt, je leest de Bijbel, je praat met mensen, je denkt na over het leven. Door te wandelen als een pelgrim wordt je geloof dieper. Je bent niet zomaar onderweg, je wandelt met God!

In het verhaal van de Bijbel mag je zelfs geen rugzak meenemen. Maar pelgrims hebben meestal wel een rugzak. Wat zou een pelgrim in zijn rugzak willen stoppen? Wat zouden de kinderen in hun rugzak stoppen wanneer ze een verre reis gaan maken?

twee aan twee kinderenVoor de oudere kinderen
Hebben de kinderen wel eens nagedacht over hun leven als een reis? Wat is dan het beginpunt? (hun geboorte), en waar zijn ze naar op weg? (Dat kan het einde van hun leven zijn, maar misschien hebben we wel iets wat ze graag willen doen in hun leven, een doel dat ze willen bereiken.)
Gaat het bij het onderweg zijn dan om het eindpunt, of juist om het onderweg zijn?
Bij het leven is dat niet zo moeilijk, het gaat natuulijk om het leven zelf!

Stel tot slot de vraag of de kinderen ook wandelen met God in hun leven. Denk samen na over wat dat betekent.

Artikelen in dit thema Vijftiende zondag door het jaar B