Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

6e zondag van de Veertigdagentijd Palmzondag jaar C 2019

De gekleurde bril: Vriendschap in goede en slechte tijden

Verwerking

Een verwerking dient om het gesprek met en tussen de kinderen op gang te helpen. Het is er op gericht om het Evangelie en het leven van de kinderen samen te brengen. Door op een speelse manier om te gaan met het Evangelie ontstaat er contact en beleving.

Verwerkingen kunnen gesprekken zijn, gevolgd door een activiteit, een spel, een knutsel of een werkblad. Deze laatste elementen worden gevonden onder de knop Extra's.

Gesprek met de kinderen

Deze zondag horen we dat het enthousiasme voor Jezus omslaat in afkeer, onzekerheid en angst.
In het gesprek met de kinderen is de rode draad: Het is makkelijk om bevriend te zijn met iemand met wie het goed gaat, met iemand die succes heeft. Maar het is moeilijk om achter je keuze te blijven staan als er tegenslagen zijn.

Verken met de kinderen waarom het eigenlijk moeilijk is om bevriend te blijven als het met je vriend niet zo goed gaat.
Schets een paar voorbeelden:
ingekleurde poppetjes voorbeeld1. Stel je bent heel goed bevriend met je buurjongen. Samen zitten jullie op voetbal. Trainen op maandag en woensdag en in het weekend wedstrijd.
Jullie gaan altijd samen. En doordeweeks trappen jullie vaak een balletje op het veldje in de straat. Je vriend is keeper. Een hele goede keeper. Dat hij zo goed is, straalt ook op jou af. Want jij bent immers zijn beste vriend. Maar dan krijgt hij een ongeluk. Een bal wordt hard tegen zijn hoofd aan getrapt in een wedstrijd. Een hersenschudding is het gevolg. Daarnaast blijft hij hoofdpijn houden. Hij kan niet meer keeper zijn.
Jullie kunnen niet meer samen naar voetbal. Je ziet je vriend daardoor veel minder. Samen voetballen als je vrij bent lukt ook niet meer.
Is het moeilijk om voetbalvrienden te blijven in deze situatie? Hoe doe je dat?
2. Jij en je vriendin zijn altijd samen. Heel vaak logeren jullie bij elkaar. Je hebt gezworen voor eeuwig vriendinnen te blijven. Dan gaat je vriendin verhuizen. Ze vindt dit heel erg. Maar jouw leven gaat door. Jij blijft op dezelfde school en andere vriendinnen zijn er nog steeds. Ze mist jou elke dag en laat dit aan jou weten. Is het moeilijk om hartsvriendinnen te blijven in deze situatie? Hoe doe je dat?

Probeer samen te bedenken wat je kan helpen om niet af te haken.
Ga dan terug naar het bijbelverhaal. Waarom was Petrus zo enthousiast over Jezus? En wat maakte dat hij ineens niet meer toe durfde te geven dat hij een vriend van Jezus was?

palmpaasstokPak er dan een Palmpaasstok bij en leg uit waarom er een haan op de stok staat. Waar kan je die haan nog meer vinden? (Sommige kerktorens)
Neem de gekleurde bril van de afbeelding Petrus af. Wat is er te zien?

We zien bij Petrus datgene tevoorschijn komen wat hij eigenlijk niet wil zien: de kruisweg van Jezus, die zal lijden tot zijn dood. Petrus had een roze bril op. Hij zag het leven rooskleurig in. Hij was de beste vriend van iemand die populair was. Het kruis symboliseert de lijdensweg van Jezus. Om dan naast Jezus te blijven staan, bleek een stuk moeilijker.

Vriendschap is er voor goede en slechte tijden. Denk samen met de kinderen na over wat vriendschap is, en maak daar een vriendschapsketting van. (Zie hiervoor bij Extra's)

 

 

Artikelen in dit thema 6e zondag van de Veertigdagentijd Palmzondag jaar C 2019