Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Kerstmis jaar C 2018

Op weg naar het Koninkrijk

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Op weg naar het Koninkrijk

Vooraf, dat wil zeggen voordat de viering in de kerk begint, knipt u het (nep)prikkeldraad los van de vijfde en laatste trede en brengt u al het prikkeldraad samen bovenin. De trede komt nu vrij. U bekleedt de trede en de staanders van de trap rond deze trede met groen crêpepapier. Wanneer u deze kerstmorgen geen kinderwoorddienst heeft, zet u een kleine kerststal op de trede, en zet u een mandje met groen (klimop van van papier) klaar. De bergbeklimmer vraagt dan iedereen te helpen het prikkeldraad te bedekken, zodat het prikkeldraad, dat nog bovenin zit niet meer zichtbaar is. 

bergbeklimmerIn de kerk komt de bergbeklimmer binnen. Met een rugzak op zijn rug. In de rugzak zitten de knutselspullen voor vandaag.

Zijn tekst voor Kerstmis is:
"Dag mensen in de kerk, ik ben een bergbeklimmer, op weg naar het Koninkrijk. Ik probeer al tijden omhoog te klimmen, dit is nog steeds echt niet gemakkelijk. Zoals jullie kunnen zien is de weg versperd met prikkeldraad. Vandaag kwam ik gelukkig iemand tegen die mij wel een grote stap vooruit heeft geholpen. Jezus is zijn naam.  (U haalt de 5e voetstap tevoorschijn uit uw rugzak.)
Hij vertelde mij over het koninkrijk van God dat ik boven zal aantreffen. Nu weet ik dat het mij zal lukken ooit boven te komen. Ook de trap laat het mij zien. Jezus heeft mij beloofd voor altijd bij mij te blijven, en mij te helpen iedereen naar het Koninkrijk te brengen. Nu wil ik aan alle mensen hier vragen of ze ook net als Jezus willen helpen om naar het koninkrijk te klimmen.
(De bergbeklimmer haalt de kribbe van de kerststal uit zijn rugzak en nodigt de kinderen uit om te gaan luisteren naar het verhaal van het kindje dat in hierin ligt.)

Als er geen kinderwoorddienst is wordt de kribbe in de kerststal op de trap geplaatst. Dan vraagt de bergbeklimmer aan de mensen in de kerk of ze willen helpen om het donker te verdrijven. Laat iemand uit de kerk roepen: 'Hoe moet dat dan?' De bergbeklimmer antwoordt: "Ik zou graag willen dat jullie mij hielpen het donker, het prikkeldraad te verdrijven. Daarom heb ik deze manden met blaadjes mee genomen, als jullie nou allemaal een prikkel van het prikkeldraad gebruiken om zo’n blaadje op te hangen, dan wordt de wereld al een stuk mooier." Laat een aantal mensen dan het groen over het prikkeldraad prikken/plakken. Wanneer u de blaadjes vantevoren uitdeelt in de kerk, kunt u vragen of mensen daar mooie en goede dingen op willen zetten. 

In de kinderwoorddienstruimte legt u de voetstap bij binnenkomst op de grond en vraagt u alle kinderen even in stilte met één voet op deze voetstap te gaan staan. Neem dan met de kinderen plaats in een kring. Legt de onderdelen van de kerststal die de bergbeklimmer meegenomen heeft en de voetstap naast de adventskrans. Steek de 1e, 2e, 3e en 4e adventskaars aan. Het kerstcouplet van het adventsgedichtje ‘Vier kaarsen’ kan nu gelezen worden, of u leest het hele gedicht bij het aansteken van alle kaarsen. 

U bekijkt daarna samen met de kinderen wat de bergbeklimmer heeft meegenomen.
Word even stil en spreek het openingsgebed uit. Daarna leest u de evangelielezing of de navertelling.

 adventstrap kerst 2

Bij terugkomst in de kerk neemt u de voetstap en de kerststal en de geknutselde groene blaadjes  mee naar de kerk. U versiert er de vijfde traptrede en het prikkeldraad erboven mee. Wanneer er geen kinderwoorddienst is versiert u de trede al vantevoren. 

 

Artikelen in dit thema Kerstmis jaar C 2018