Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Tweede zondag van Pasen jaar C

Het komt goed!

zondag 24 april 2022

Gesprek met de kinderen

In het Evangelie van vandaag komt Jezus twee maal op bezoek bij zijn leerlingen. Beide keren begroet Hij de leerlingen op dezelfde wijze: Hij gaat in hun midden staan en zegt: “Vrede zij met jullie.” De eerste keer zegt Hij het zelfs twee maal.

Ga na of de kinderen dit meegekregen hebben. Lees het verhaal desnoods nog een keer. Bespreek vervolgens wat Jezus met deze groet bedoeld zou kunnen hebben. Wat betekent deze vrede? In de Bijbel is vrede veel meer dan alleen de afwezigheid van oorlog. Vrede betekent veeleer zoiets als harmonie ervaren, ervaren dat het goed is zo, ‘tevreden’ zijn met hoe het is. Dat was voor de vrienden van Jezus, zo vlak na Goede Vrijdag niet zo eenvoudig. Zij zijn bang voor de Romeinen. Ze zijn misschien ook wel boos om wat er met Jezus gebeurd is. Ze zijn misschien onzeker over hun eigen toekomst. Wat moeten ze doen zonder hun leider, zonder Jezus. Ze hebben immers alles voor Hem achtergelaten. Het zal voor hen dus niet zo eenvoudig zijn om vrede te ervaren. Laat dit alles de revue passeren in het gesprek met de kinderen.

neusjeneusjeAls u samen helder hebt wat het betekent dat Jezus zijn leerlingen de vrede wenst, kunt u met de kinderen nadenken over welke gebaar Jezus bij deze wens gemaakt heeft. Hoe zouden de kinderen iemand vrede wensen? Uiteraard is hier geen sprake van één goed antwoord, het gaat erom dat de kinderen zich inleven.
Mogelijke manieren van begroeten: boks, salueren, neusje neusje, voorhoofden tegen elkaar, buigen met handen tegen elkaar, hand geven, hug, twee of drie zoenen, schouderklap, high five, knikje, armen wijd met handpalm naar boven, elkaars handen pakken etc.
De groet van Jezus is nog steeds gebruikelijk in de kerk. We wensen elkaar in iedere eucharistieviering de vrede. Vlak voordat we ter communie gaan geven we elkaar een hand en wensen elkaar de vrede van Christus. Ook dan gaat het om veel meer dan alleen de afwezigheid van oorlog of meningsverschillen.

Tenslotte kunt u met de kinderen bespreken wat zij een mooie groet vinden. Zowel gebaar als tekst kan aan de orde komen. Ter inspiratie kunt u de kinderen het filmpje over juf Melissa laten zien, dat u vindt bij de Extra's. U kunt ook vooraf een aantal manieren van begroeten inventariseren.

Artikelen in dit thema Tweede zondag van Pasen jaar C