Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Zeventiende zondag door het jaar C

Hoe kunnen we bidden?

zondag 24 juli 2022

Gesprek met de kinderen

Bidden is misschien meer iets om te doen, dan om over te praten. Toch is het goed er eens met de kinderen over na te denken.

Pak het gesprek van voor de bijbellezing weer op: Waar was het gebed van de kinderen zoal voor?
Denk nu verder met de kinderen na over het antwoord dat God gaf, op hun gebed. In de navertelling staat: 
   'Als je iets vraagt zal je het krijgen, als je iets zoekt, zal je het vinden.
    Als je bij God aan de deur klopt, zal Hij altijd open doen.'
Hebben de kinderen daar ervaring mee? Laat ze vertellen. Vraag ev. door aan de hand van een voorbeeld: Als je vraagt om een hoog cijfer op school, krijg je dat dan ook? Of moet je daar zelf nog iets voor doen?

Vertel de kinderen dat God niet altijd geeft wat wij willen, maar geeft wat we nodig hebben. God zendt ons zijn heilige Geest, dat betekent dat wij kracht krijgen om bijvoorbeeld goed te kunnen leren, of voor school te werken, of ook om te kunnen helpen. Bidden en doen gaan samen, zodat we de kracht krijgen om zelf of samen met anderen te werken aan wat we graag willen.

kaarsAls mensen bidden om iets of voor iemand die ziek is bijvoorbeeld, dan is het alsof ze God zichtbaar maken. Als je vraagt om de genezing van een zieke moeder of van je huisdier dan ga je ook iets doen om te helpen. God kan niets doen zonder ons. Wij moeten meewerken om uit te laten komen waar we om vragen.
God stuurt ons de heilige Geest die ons helpt om zelf dat voor elkaar te krijgen waar we in ons gebed om vragen.

Denk eens met de kinderen na over bidden voor anderen waar het niet zo goed mee gaat. Doen ze dat? Hebben ze wel eens gebeden voor iemand die gepest wordt of die verdriet heeft? Is bidden dan het enige wat je doet?
Natuurlijk ga je ook troosten, of je neemt het op voor een kind dat gepest wordt. Dat kun je omdat God je daar door de heilige Geest kracht voor geeft. Zo help je God om jouw gebed te verhoren.

Een laatste vraag aan de kinderen: Weet je altijd de juiste woorden te vinden voor je gebed? God begrijpt het ook wel zonder woorden, maar je kunt altijd het gebed dat Jezus zijn leerlingen leerde, het Onze Vader, bidden.

Sluit het gesprek af met het gebed en het Onze Vader, of leer de kinderen het Onze Vader met gebaren.

 

Artikelen in dit thema Zeventiende zondag door het jaar C