Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

3e zondag van de Advent jaar A 2019

Dromen van een tuin rond de berg

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Jesaja spreekt moed in

Iedere zondag van de Advent komt de profeet Jesaja iets over zichzelf en zijn missie vertellen. Dat kan bij de kinderen in de kinderwoorddienst, maar het is ook heel goed mogelijk dat dit in de kerk gebeurt. Op die manier worden ook de kerkgangers nauwer betrokken bij de eerste lezingen van de Advent. Voor de aankleding van Jesaja en zijn attribuut kijkt u bij de 1e zondag van de Advent bij de Extra's.

In de kerk

De profeet Jesaja komt de kinderen uit de kerk halen. In de kerk of in de kinderwoorddienst ruimte stelt hij zichzelf voor. Jesaja maakt een kleine buiging naar de kerk en de kinderen en zegt: 

advent 1 boekrol'Beste mensen/kinderen,
Ik heb eens rondgekeken in jullie land. Wat regent het hier vaak. Dat vinden jullie misschien vervelend? Maar regen heeft één groot voordeel: de regen zorgt dat wij en de planten water krijgen. Daardoor groeien de planten en de bomen en kan je tarwe en groente verbouwen op de akkers. In mijn land is er vaak te weinig regen. Een groot deel van het land is zelfs woestijn. Weten jullie wat een woestijn is? …..
In de woestijn is het overdag heel heet en in de nacht heel koud. Er groeit heel weinig. Daardoor kan de wind het zand overal naar toe blazen. En dan kan je opeens de weg niet meer zien. Want die is verstopt onder het zand. Daardoor verdwalen er vaak mensen in de woestijn. Daarom kijken wij vaak naar de lucht. Of er al regen komt. Want als er genoeg regen is, wordt de woestijn weer een stukje kleiner en hebben wij meer grond om bomen te planten en akkers aan te leggen.
Ik maak me ondertussen grote zorgen over de mensen in mijn land. Ze hebben de moed verloren. Ze luieren maar wat omdat ze zeggen: “Het heeft helemaal geen zin om te werken. De vijand komt vast en die rooft onze voorraadschuren leeg. Of hij steekt onze akkers in brand. En als de vijand niet komt, dan komt de grote droogte wel. Hebben we helemaal geen oogst. We kunnen net zo goed meteen al dood zijn.” Het is erg als de mensen de moed verliezen. Want dan komt het nooit meer goed. Ik ga ze moed inspreken. Komen jullie ook luisteren?'

In de eigen ruimte
Jesaja en de kinderen richten zich naar de viertafel, die bedekt is met een paarse doek. Jesaja legt de boekrol op deze tafel of er ligt een Bijbel. Daarnaast ligt een bloembol. Ook de adventskrans staat op de viertafel en de derde kaars wordt aangestoken. Jesaja zegt: 'Laten we eerst bidden.' 

Zing daarna het Adventsliedje Berg van Vrede of spreek een tekstje uit bij de adventskrans of bid samen (zie suggesties bij Extra’s en Gebed).

 

Artikelen in dit thema 3e zondag van de Advent jaar A 2019