Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

4e zondag van de Veertigdagentijd jaar A 2023

Wie heeft het gedaan?

Bijbel

Hier vind je een navertelling van de evangelielezing van deze zondag.
De andere lezingen uit het Oude en/of Nieuwe Testament worden vermeld.
De verwerkingen zijn gebaseerd op het Evangelie.

Navertelling Johannes 9,1-41

De evangelielezing van vandaag is Johannes 9,1-41, ‘De genezing van de blindgeborene.’ Voor de jongste kinderen kan de navertelling gebruikt worden, voor wat oudere kinderen is de vertaling uit b.v. het Evangelieboek voor kinderen of de Bijbel in Gewone Taal ook heel goed te begrijpen.

De blinde gaat zien

Onderweg zag Jezus een man die blind geboren was. Hij spuugde op de grond en maakte op de grond een beetje modder. Die modder smeerde Hij op de ogen van de man. Toen zei Hij tegen de blinde: “Ga naar de vijver van Siloam en was je daar.” De man liep naar de vijver en toen hij zich gewassen had kon hij weer zien.
Iedereen was verbaasd. “Ben jij het wel echt?” vroegen ze. En toen hij ‘ja’ zei, vroegen ze: “Wie heeft jou dan beter gemaakt?“ En de man vertelde wat Jezus had gedaan.
genezingblindgeboreneOmdat Jezus de blinde beter had gemaakt op een sabbat, de rustdag waarop je niet mag werken, brachten de mensen de man bij de Farizeeën. Die wilden precies weten wat er was gebeurd. En weer vertelde de man zijn verhaal. Maar nu wilden ze niet geloven dat hij blind was geweest. Daarom gingen ze naar zijn ouders toe. “Was uw zoon wel echt blind?”, vroegen ze aan zijn vader en moeder. “Ja”, zeiden ze. “Wie heeft hem dan beter gemaakt?” “Nou, zeg,” zeiden zijn ouders, “dat moet je ons niet vragen. Onze zoon is geen kind meer, vraag het maar aan hem.”
En weer gingen de Farizeeën naar de man toe en vroegen hem: “Wie heeft dit gedaan?” De man werd ongeduldig en zei: “Dat heb ik jullie allang verteld. Jezus heeft me beter gemaakt.” Toen werden de Farizeeën boos. “Hij had je niet beter mogen maken op de rustdag”, zeiden ze. ”Ach,” zei de man, “ik was blind. Jezus heeft mijn ogen geopend. Het kan toch niet anders, of Hij heeft dat gedaan met de hulp van God.”
Dit maakte de Farizeeën zó boos dat ze tegen de man zeiden dat hij niet meer in de synagoge mocht komen. Toen ging de man naar Jezus toe en zei dat hij Jezus voortaan zou volgen.
En Jezus zei: “Sommige mensen hebben goede ogen, maar zien toch niet wat echt belangrijk is, andere mensen zijn blind en zien het heel goed.”

Dit is het Woord van God
Kinderen: Wij danken God

Artikelen in dit thema 4e zondag van de Veertigdagentijd jaar A 2023