Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Zevende zondag door het jaar A

Oog om oog, tand om tand

Welkom op de website Kinderwoorddienst! Deze site wil u van dienst zijn met voor elke zondag verschillende onderdelen om een kinderwoorddienst mee op te bouwen.
Klik op de rubriek-knoppen of op de tegels onder de inleiding om de uitwerkingen te zien. Veel plezier!

Jezus gaat vandaag weer verder met zijn toespraak op de berg. Oude regels komen langs, over hoe je om kunt gaan met elkaar. 'Oog om oog, tand om tand' is een oud spreekwoord uit de Bijbel. Bij ons verwijst dat spreekwoord naar wraak. Wie iets vervelends doet, kan een gelijke straf verwachten, zegt de joodse wet. Deze regel probeert ruzie tussen mensen te beperken. vijanden liefWant omgaan met vrienden is niet zo moeilijk, maar omgaan met vijanden wel. Daar heeft Jezus nieuwe ideeën over. Vijanden moeten vrienden worden. En dat is geen gemakkelijke opgaaf, maar wel een die bijdraagt aan een betere wereld! 

We hopen dat de kinderen deze morgen zullen ontdekken dat het een kunst is om met mensen die allemaal iets verschillends willen, samen te leven. Vijanden worden of ruzie krijgen, gebeurt maar zo. Maar alleen samen kom je verder.

Vijanden hebben we hier niet, maar misschien wel kinderen die nog onbekend zijn.

Leren wij om boosheid los te laten, 
en om van meer mensen te gaan houden.

De lezingen van deze zondag zijn:

Evangelielezing: Matteüs 5,38-48
Eerste lezing OT: Leviticus 19,1-2+17-18
Tweede lezing NT:
1 Korintiërs 3,16-23

Hebben de kinderen wel eens geprobeeld om hun vijanden lief te hebben? Lukt dat?

Speel een spelletje om de waarde van iets op het spoor te komen. Wat voor de één van grote waarde is, vindt de ander misschien helemaal niets.

Het verhaal van Lotte en Alex illustreert hoe oog om oog leidt tot steeds meer vijandschap. Als ze anders naar de ander kijken kan er ook iets moois uit voortkomen.

Je vijanden liefhebben en vernedering accepteren. Minder vraagt Jezus niet van zijn leerlingen.

De boodschap van Jezus is niet altijd meteen duidelijk.
Je moet er even naar zoeken.