Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

6e zondag van de veertigdagentijd palmzondag jaar B 2024

Door dik en dun!

zondag 24 maart 2024

Opening

De kinderwoorddienst gaat beginnen. Hier is informatie te vinden over de aankleding van de ruimte, de beginopstelling en hoe de overgang gemaakt kan worden tussen de viering in de kerk en de samenkomst in de kinderwoorddienst. 

Dat kan een klein ritueel zijn, een symbool of een kijktafel die van te voren neergezet wordt. Het thema van de bijeenkomst zal hier al aangeduid worden.

Een palmtakje

Elke week staat er een herkenbaar element uit de evangelielezing centraal op de kijktafel.

De zesde zondag van de veertigdagentijd zijn dat een palmtakje, en een stadpoort.

Vraag de voorganger om een palmtakje aan de kinderen mee te geven vanuit de kerk naar hun kinderwoorddienstruimte. (Informatie over het opbouwen van de kijktafel vindt u bij Extra’s)

TIP:
Overleg met de voorganger of de kinderen bij het lezen van het intochtverhaal (meestal achter in de kerk) en de palmwijding aan het begin van de viering aanwezig kunnen zijn. Het is voor de kinderen mooi om deze bijzondere liturgie mee te maken.
Zij kunnen samen met de voorganger naar voren lopen en daar hun palmtakje meekrijgen. In de liturgie van palmzondag wordt het hele passieverhaal verteld.
Wij vinden het belangrijk dat de kinderen het verband leren tussen de verhalen en raden u aan de verhalen te laten klinken in de kinderwoorddienst door ze voor te lezen of als filmpje te laten zien. (Zie hiervoor suggesties bij de Extra's)

In de eigen ruimte legt u een paars kleed neer (de liturgische kleur van de veertigdagentijd).
Op dit paarse kleed legt u de ondergrond van de kijktafel. Zet het puzzelstuk: ‘Door dik en dun’ van het hart erbij.
Vraag de kinderen in een kring te gaan zitten en stil te worden. Leg de meegegeven palmtakje op de kijktafel bij de poort (zie plattegrond bij de Extra's). 

palmtakjeVertel waarom vandaag er een palmtakje op de kijktafel is gelegd. Dit symbool heeft te maken met de laatste dagen van Jezus leven. Het palmtakje hoort bij de intocht van Jezus in Jeruzalem. De mensen denken dat hij een Koning is die hen komt bevrijden van de onderdrukkers, de Romeinen. Ze zijn blij dat Hij komt en zwaaien met palmtakken. 

Bid het openingsgebed en zing het veertigdagentijd liedje.

Artikelen in dit thema 6e zondag van de veertigdagentijd palmzondag jaar B 2024