Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

1e zondag van de Advent jaar C 2021

Binnenstebuiten

Achtergrond

Hier is informatie te vinden over de context van de lezing of de plaats en tijd in het kerkelijk jaar. Ook kan hier informatie over feesten, personen, gedenkdagen en gebruiken gevonden worden. 

Advent is aftellen tot Kerstmis

Het is de eerste zondag van de Advent. We beginnen aan een nieuw kerkelijk jaar, het C-jaar. We kijken uit naar Jezus, Gods zoon. Zijn komst in de wereld vieren we met Kerstmis.

De herkomst van de adventskalender en de adventskrans
wichern adventskrans germanyBegin 19e eeuw bekommerde de Duitse theoloog Johann Hinrich Wichem zich om de kinderen uit arme gezinnen. Hij bouwde in 1833 een boerenschuur net buiten de stad als toevluchtsoord. Het gebouw bekent als Rauhes Haus is nog steeds te bezoeken. De kinderen kregen er te eten en kregen er les.
De kinderen stelde Johan Hinrich Wichem vaak de vraag, in de aanloop naar Kerstmis, wanneer het nu precies Kerstmis was. Om de aanlooptijd naar kerst te visualiseren maakte hij in 1839 een groot wagenwiel met 19 rode en 4 witte kaarsen. Dit was de eerste adventskalender. Iedere dag werd er één rode kaars aangestoken en op elke zondag één witte kaars. Zo wisten de kinderen iedere dag hoeveel nachten ze nog moesten slapen voordat het Kerstmis was.

 

 

Artikelen in dit thema 1e zondag van de Advent jaar C 2021