Header Sfeerbeeld nazomer potten met stiften school begint

steun adv kwd

Volg ons op facebook

Wachten op een gebeurtenis die in het verschiet ligt is niet altijd even gemakkelijk. Er bestaan hulpmiddelen die je helpen wachten, zoals een adventskalender.

Bij de opening van de kinderwoorddienst heeft u het met de kinderen gehad over de buitenkant en de binnenkant van Jezus als koning.
In de lezing komt ook een ander aspect naar voren dat over ‘verwachting’ gaat.
De verwachting van de wederkomst van Jezus op aarde.
Hierover gaat het in het gesprek met de kinderen.

Wachten op een gebeurtenis die in het verschiet ligt is niet altijd even gemakkelijk. Vraag aan de kinderen wie er heel goed kan wachten op iets waar heel erg naar wordt uitgezien? Bijvoorbeeld: je verjaardag, een schoolreisje, een groot feest (zoals Eerste Heilige Communie, of een trouwerij), de vakantie of een logeerpartijtje. 
Vraag de kinderen wiens moeder/vader wel eens een papier heeft gemaakt met bijvoorbeeld rondjes erop waar je een sticker of een kruisje mocht zetten om de dagen af te tellen? Hielp dit bij het wachten?

adventskalenderVertel hier eventueel het verhaaltje van Johann Hinrich Wichem die voor de arme kinderen waar hij voor zorgde de eerste adventskalender bedacht (zie Achtergrond voor het verhaaltje).

Kennen de kinderen de adventskalender? (Als u er één heeft, laat deze dan zien)
Hiermee tel je af tot dat het Kerstmis is.
De adventskrans werkt op dezelfde manier. Je ziet aan de kaarsen hoeveel weken je op weg bent. Het speciale aan de adventskrans is ook dat het steeds lichter wordt. Dat is omdat we op weg zijn naar Kerstmis. In afwachting van Jezus die geboren gaat worden. Hij is het Licht in de wereld. Dat vieren we met Kerstmis.

In de evangelielezing van vandaag heeft Jezus het erover dat Hij terug zal komen na zijn dood. En daarop moeten we allemaal wachten. Dat wachten duurt al heel lang. Inmiddels al bjna 2000 jaar en we weten niet wanneer het zal gaan gebeuren.
Vraag de kinderen wat zij denken bij dit verhaal? Hoe zal het, in hun beleving, zijn als Jezus terugkomt?
Wat zou er dan kunnen gaan gebeuren?
Geloven zij dat het kan gebeuren op de manier zoals het in de Bijbel staat?
Wat voelen en denken zij hierbij?

Vraag de kinderen of het mogelijk is een kalender te maken met de dagen erop dat we moeten wachten totdat Jezus uit de hemel terugkomt? De conclusie van deze vraag zal zijn dat dat niet gaat omdat je niet weet wanneer dat zal zijn.
Maar het is wel mogelijk een aftelsnoer te maken tot het moment dat we vieren dat Jezus geboren is. Een adventskalender, maar dan als aftelsnoer.

Sluit af door de kinderen het aftelsnoer te laten maken (zie Extra’s)